Odložen protest železničkih radnika Srbije zakazan za utorak 1Foto: rtv.rs

Protest železničkih radnika Srbije, zakazan za utorak 23. mart, odlaže se zbog sve lošije epidemiološke situacije i sve većeg broja preminulih, kao i zbog ogromnog rizika od zaražavanja zaposlenih koji bi došli na protest, saopštio je Glavni štrajkački odbor.

Kako je preneo portal Ujedinjeni granski sindikat (UGS) Nezavisnost, štajkački odbor, u čijem su sastavu predstavnici pet sindikata zaposlenih u kompanijama železnica Srbije, odlučio je da se najavljeni protest odlaže „najkasnije za 15. april“, uz napomenu da se može održati i ranije što će zavisiti od epidemiološke situacije.

U štrajkačkom odboru su predstavnici Sindikata železničkog saobraćaja Srbije „Nezavisnost“, Savez sindikata železničara Srbije, Sindikat Srbija Kargo, Nezavisni sindikat železničara Srbije i Regionalno-granski sindikat železnice Srbije.

Protest zbog niskih zarada sindikati su zakazali pre pet dana, nakon više bezuspešnih pokušaja da rešenja za svoje zahteve nađu u pregovorima sa poslovodstvima i Vladom Srbije kao osnivačem železničkih preduzeća.

Na konferenciji za novinare predsednici pet sindikata su saopštili tada da su plate zaposlenih sa srednjom stručnom spemom ispod minimuma tako da im se „doplaćuje do minimalne zarade“, dok zarade zaposlenih sa fakultetskom diplomom iznose oko 40.000 dinara.

Sindikalci su objasnili i da je novim kolektivnim ugovorom predviđeno da cena radnog sata železničara bude 77,53 dinara.

„To je znatno manje od 183,93 dinara, koliko prema odluci Vlade Srbije iznosi najniža cena radnog sata za 2021. godinu. Inače, novi kolektivni ugovor potpisali su neki sindikati koji nisu u štrajkačkom odboru“, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije je sredinom 2015. donela odluku o statusnoj promeni kompanije „Železnice Srbije“, kojom su izdvojena i osnovana nova akcionarska društva – Društvo za upravljanje železničkom infrastrukturom „Infrastruktura železnice Srbije“, Društvo za železnički prevoz robe „Srbija kargo“ i Društvo za železnički prevoz putnika „Srbija voz“.

„U svim tim društvima država je ostala najveći akcionar i glavni poslodavac“, navodi se u današnjem saopštenju UGS Nezavisnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari