Odložena sednica Skupštine Niša za aerodrom 1Foto: Sajt Aerodroma Niš

Šefovi odborničkih grupa u Skuštini grada Niša odlučili su danas da odlože sednicu Skupštine zakazanu za 10. april, na kojoj je trebalo da se raspravlja o ustupanju Aerodroma “Konstantin Veliki“ Niša bez naknade državi.

– Šef odborničke grupe koalicije oko SNS Zoran Perišić je predložio da se sednica odloži. Za taj predlog nisu glasali samo šefovi odborničih grupa “Dosta je bilo” i “Niš moj grad”. Prihvatio sam tu odluku i sednica će biti održana naknadno – rekao je predsednik Skupštine grada Rade Rajković.

On je na pitanje da li će prihvatiti predlog Inicijative “Ne damo niški aerodrom” da se na sednici Skupštine Nišlijama obrati član Organizacionog odbora Inicijative Mladen Jovanović odgovorio da o tome ne može on da odluči nego šefovi odborničkih grupa.

InIcijativa je uputila pisani zahtev da se Jovanoviću dozvoli prisustvona sednici i obraćanje odbornicima i građanima Niša.

Članovi Incijative su odlučili da na adrese 61 odbornika i odbornica u Skupštini Grada Niša pošalju pisma u kojima se pozivaju na ličnu odgovornost pred glasanje o sudbini Niškog aerodroma. Kako odbornici treba da zastupaju interese svojih sugrađana, predstavnici Inicijative “Ne damo niški aerodrom” su najavili da će i nakon održavanja sednice objaviti rezultate glasanja kako bi građani imalu uvid.

Odluka Gradskog veća da se bez ikakve naknade Niški aerodrom ustupi Republici Srbiji izazvala je burne reakcije građana i proteste. Ova odluka svoj epilog treba da dobije na sednici Skupštine, kada će se o njoj izjasniti niške odbornice i odbornici.

Za 10. april je najavljen miran protest građana ispred Skupštine Grada uoči održavanja sednice. Program protesta traje od 9 do 11h i obuhvatiće čitanje zahteva Organizacionog odbora Inicijative „Ne damo Niški aerodrom“ i p(r)ozivanje odbornika na ličnu odgovornost.

Veče pred najavljenu sednicu, 9. aprila od 18 do 22 časa na Nišavskom keju kod spomenika Šabanu Bajramoviću, biće održan muzički događaj u cilju podrške odbrane aerodroma i podizanja svesti o problemu koji je zadesio grad. Podršku “Ne damo Niški aerodrom” pružiće bendovi Prljave Sestre i Bohemija, a pored njih publiku će animirati Funk soul brothers, kao i Shiny D & LMV.

Organizacioni odbor Inicijative „Ne damo Niški aerodorm“ čine: neformalna koalicija građana okupljena oko pokretača inicijative Miloša Boškovića, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, PROAKTIV Niš, Udruženje za zaštitu potrošača „Forum“, Udruženi pokret slobodnih stanara, Niš i Media i reform centar Niš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari