Okončava se preuzimanje Manjetija 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Fabrika Manjeti Mareli PCMA koja u Kragujevcu proizvodi prednje i zadnje branike za „fijat 500L“, od 1. maja postaje deo Grupacije Fijat Krajsler automobili, i zvaće se, saznaje naš list – Fijat plastik.

Fijat je preuzimanje jedne od tri Manjetijeve fabrike u Kragujevcu, i to one za proizvodnju automobilskih pozicija od plastike, započeo još u oktobru prošle godine i taj postupak će zvanično da bude okončan do kraja narednog meseca.

Stručnjaci koji prate ovu oblast podsećaju da je Manjeti Mareli, inače Fijatova ćerka-firma, najavljivao da će u Kragujevcu da izgradi i otvori fabriku za proizvodnju delova od plastike sa oko 1.000 radnika, te da bi aktuelno preuzimanje postojeće Manjetijeve firme, moglo da označi početak realizacije tog poslovnog poduhvata. Mnogo je, međutim, verovatnije da Fijat i u Kragujevcu, kao u Pomiljanu, u Italiji, i drugde gde ima svoje fabrike, hoće da u svom sastavu ima i proizvođača plastike za automobile, što je još jedan od ozbiljnih nagoveštaja da Fijat i nakon skorašnjeg isteka (u septembru) desetogodišnjeg ugovora sa državom Srbijom, o formiranju zajedničke kompanije, ostaje ovde.

Kako god, radnici fabrike Manjeti Mareli PCMA upravo su od svog poslovodstva dobili garancije da će od 1. maja imati veće plate, odnosno da će prosečne zarade iznositi oko 42.500 mesečno, koliko već zarađuju njihove buduće kolege u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija. Obećano im je, kažu, i da im radni odnos krajem aprila neće biti prekidan, već da će im ugovori o radu biti preneti u fabriku sa novim vlasnikom i nazivom. Poslovodstvo je najavilo da će ugovori o radu biti preneti i radnicima koji su angažovani na određeno vreme.

Manjeti Mareli, inače, u Kragujevcu ima još dve fabrike: jednu (Manjeti Mareli automotive) u kojoj samostalno proizvodi auspuhe, i drugu (Manjeti Mareli PMC) u kojoj zajedno sa firmom Adviente (nekadašnji DŽonson kontrol) izrađuje instrument table, te obloge vrata, gepeka i drugo. U ovoj drugoj, radnici su, kako saznajemo, sve nezadovoljniji, a poslodavac odbija pregovore o radničkim zahtevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari