Oktobarski kolaps na svetskim berzama 1Foto: EPA-EFE/ JUSTIN LANE (Arhiva)

Sreda na američkoj berzi u kojoj je indeks Nasdak (korpa pretežno tehnoloških akcija) pao za 4,4 odsto, što je najveći pad u poslednjih sedam godina, otvorila je put rasprodaji akcija na berzama širom sveta izbrisavši milijarde dolara vrednosti.

Druga dva indeksa njujorške berze S&P 500 i industrijski indeks Dau DŽons su se nakon pada u sredu našli u minusu u odnosu na isti dan prošle godine. Nakon toga četvrtak ujutru doneo je strmoglav pad na azijskim berzama. Najviše štete pretrpeo je tokijski Nikei indeks s padom od 3,74 odsto, zatim hongkoški Hang Seng za 2,3 odsto, a južnokorejski Kospi 2,7 odsto. Uplašeni padom vrednosti tehnoloških akcija u SAD, investitori su se bacili na rasprodaju akcija tehnoloških kompanija i u Aziji. To je najbolje na svojoj koži osetio kineski div Tensent čija je vrednost u četvrtak smanjena tri odsto, a čak 40 odsto od početka godine.

Većina indeksa američkih i azijskih berzi pred kraj nedelje našla se na najnižim nivoima u poslednjih godinu dana.

Objašnjenja i dalje prognoze analitičara se kreću od optimističnih da će berze već ove nedelje opet u zeleno, do onih koji se plaše da je završen ciklus velikih prinosa kompanija i da sledi duži pad cena na berzama. Usporavanje globalne ekonomije, očekivanje daljeg povećavanja kamata od strane FED-a, zaoštravanje američko-kineskog trgovinskog rata i političke krize kao što je saudijska, doprinele su tome da skoro sve najveće berze završavaju oktobar u crvenom.

Povodom pada akcija na berzama u sredu, oglasio se i američki predsednik Donald Tramp, koji je to nazvao „dugoočekivanom korekcijom“, a zatim osuo paljbu po politici FED-a koja znači povećavanje troškova finansiranja za kompanije.

Pojedini američki analitičari ocenjuju da prošla nedelja ukazuje na to da je ekonomija SAD posle 10 godina dostigla krajnje faze rasta i sada je u opasnosti da ostane bez goriva koje su mu davali sniženi porezi i fleksibilnije tržište rada.

Petak nam je doneo kraj pete nedelje pada vrednosti akcija na svetskim berzama i deluje da će ovaj oktobar biti najgori mesec za tržišta kapitala u poslednjih sedam godina. Prema analizi američke banke Meril Linč 1.724 od 2.767 odabranih globalnih akcija je izgubilo više od 20 odsto u odnosu na cene na vrhuncu. Na tržištima u usponu čak 80 odsto akcija se nalazi u ovoj zoni u kojoj se očekuje dalji pad vrednosti, dok je na NJujorškoj berzi 61 odsto akcija u toj zoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari