Oružari zakazali protest 1Foto: Bojan Cvejić

Nacrt zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme kojim je, pored ostalog, previđena i privatizacija, odnosno prodaja dela kapitala domaćih vojnih fabrika inostranim i domaćim investitorima i kompanijama, pred poslanicima Skupštine Srbije konačno će se naći na sednici republičkog parlamenta koja počinje narednog utorka.

Sindikat i radnici Zastave oružja koji odavno traže da se kragujevačka fabrika, zbog strateškog značaja za odbranu zemlje, izuzme iz odredbi tog zakona kojima se previđa privatizacija srpske vojne industrije za ponedeljak su, saznaje naš list, zakazali prvi protestni skup, koji će biti organizovan ispred stare Zastavine upravne zgrade, na Trgu kod livca. Ukoliko nadležni i nakon tog protesta nastave da ignorišu zahtev da Zastava bude izuzeta iz predstojeće privatizacije fabrika namenske proizvodnje, oružari će da nastave i radikalizuju proteste.

Nacrtom zakona o proizvodnji i prometu naoružanja predviđena je prodaja do 49 odsto kapitala vojnih fabrika Zastava oružje, Prvi partizan iz Užica, Sloboda iz Čačka, Krušik iz Valjeva, Milan Blagojević iz Lučana i Prva iskra iz Bariča, koje čine grupaciju Odbrambena industrija Srbija (OIS), inostranim i domaćim investitorima i kompanijama. Zakonom je propisano da nijedan pojedinačni investitor ne može da kupi više od 15 odsto kapitala fabrika OIS. Investitore međutim zakon ne sprečava da sa svojim ćerka-firmama kupe i svih 49 posto kapitala fabrika OIS.

U ostalim fabrikama domaće namenske proizvodnje investitori mogu da kupe i više od 51 odsto kapitala i tako postanu njihovi većinski vlasnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari