Osam godina Jorgovanke Tabaković na mestu guvernera NBS 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković obeležava osam godina rada na toj funkciji, a u saopštenju NBS se ocenjuje da je centralna banka u tom periodu u potpunosti ispunila svoje zakonske ciljeve i da je očuvana je cenovna i finansijska stabilnost zemlje.

Kako se ističe, dinar je ostao relativno stabilan u odnosu prema evru, dok su devizne rezerve na rekordnom nivou, kao i dinarska štednja. Problematični krediti su u proteklom period drastično smanjeni i svedeni na istorijski najniži nivo.

U saopštenju se posebno ističe da je za vreme mandata guvernera Jorgovanke Tabaković, referentna kamatna stopa smanjena za 10,5 procentni poena, sa 11,75 odsto u maju 2013. na 1,25 odsto, što je njen najniži nivo u režimu ciljanja inflacije.

Kako se naglašava, privreda i stanovništvo danas mogu da koriste kredite čija je kamatna stopa za 13 procentnih poena niža nego u maju 2013. i iznosi oko 3 odsto za privredu i 8 odsto za stanovništvo.

U saopštenju se ističe da je tokom mandata aktuelnog guvernera NBS dinar ojačao 0,8 odsto prema evru, a u isto vreme aktivnostima NBS na deviznom tržištu neto je kupljeno 2,5 milijardi evra – čime se direktno uticalo na povećanje deviznih rezervi. Dinarska štednja danas je pet puta veća nego u 2012. godini, I dostigla je nivo od preko 86 milijardi dinara.

U proteklih osam godina devizne rezerve su uvećane za 3,8 milijardi evra i na kraju juna iznosile su oko 14 milijardi evra. To povećanje je ostvareno u uslovima neto razduživanja države u devizama (oko 2 milijarde evra), i najvećim delom rezultat je kupovine deviza na deviznom tržištu od strane NBS.

Nivo problematičnih kredita, kako se ističe, na kraju juna ove godine sveden je na nivou od 3,7 odsto, što je za 18,5 procentnih poena niže nego kada je usvojena Strategija za rešavanje problematičnih kredita, a njihovo stanje smanjeno je za preko 327 milijardi dinara, odnosno za 77 odsto.

Takođe je naglašeno da je NBS razvila I sistem za instant plaćanja, kao I jednostavno plaćanje računa za mesečne obaveze skeniranjem QR koda na računima.

NBS je dala i značajan doprinos borbi protiv posledica pandemije korona virusa, pre svega kroz smanjenje referentne kamatne stope na 1,25 odsto, kao I odobravanjem moratorijuma za otplatu kredita banaka.

Isto tako, NBS je I smanjila učešće za stambene kredite kupcima prvog stana sa 20 na 10 odsto obaveznog učešća, a usvojen je I regulatorni okvir za razvoj tržišta dinarskih korporativnih obveznica.

U saopštenju se poeseća da je zbog doprinosa rastu i stabilizaciji srpske ekonomije londonski mesečnik „The Banker” proglasio Jorgovanku Tabaković za najboljeg guvernera na globalnom nivou i za najboljeg evropskog guvernera za 2020. godinu.

„Ostajemo pouzdan partner našoj državi u borbi za dalje jačanje naše ekonomije, rast životnog standarda naših građana i podsticajne uslove poslovanja za našu privredu”, naglasila je Jorgovanka Tabaković u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari