Otežana elektronska prijava finansijskih izveštaja u APR-u 1Foto: www.apr.gov.rs

Srpske firme imaju rok do 2. marta da predaju statističke izveštaje, ali ispunjavanje obaveza u tom roku će izgleda biti problematično.

Naime, knjigovođe koje rade taj posao za klijente žalile su se Danasu da aplikacija putem koje se elektronski podnose izveštaji često nije dostupna poslednjih dana, a nije retkost i da pukne pred kraj procedure i vrati sve na početak. U Agenciji za privredne registre kažu da je u ponedeljak, 24. februara, primljeno 12.817 izveštaja, 25. februara 19.610, a juče u periodu od 8 do 15.45 sati, 15.199 izveštaja, što je dokaz da sistem radi.

„Međutim, u pojedinim periodima u toku dana, kada je najveći broj pristupa aplikaciji za sastavljanje izveštaja, što podrazumeva unos podataka i dokumentacije, njihovu računsku kontrolu, kao i dostavljanje finansijskih izveštaja, sa elektronskim potpisom zakonskog zastupnika, dolazi do povremenih prekida ili otežanog rada u sistemu, ali IT sektor APR-a prati rad sistema i otklanja smetnje, kako bi bio omogućen nastavak rada u njemu“, navodi se u odgovoru APR-a.

Oni takođe ističu i da je do 24. februara tek trećina obveznika dostavila svoje statističke izveštaje (rok za njihovo dostavljanje je 2. mart) i redovne godišnje izveštaje (rok za dostavljanje ističe 30. juna, ali ako se dostavljaju istovremeno sa statističkim izveštajima onda je rok 2. mart) i izjave o neaktivnosti, pa je poslednjih nekoliko dana višestruko porastao broj korisnika u sistemu APR-a, što u povremenim periodima prouzrokuje povremene prekide, odnosno otežani pristup sistemu.

„Zato je APR organizovao dežurstva u dve smene u IT sektoru, kako bi pratio rad sistema i otklanjao povremene smetnje, što će se nastaviti i tokom vikenda.

Takođe, APR je na svom sajtu objavio korisnička i tehnička uputstva, u kojima su opisani koraci u sistemu za rad u aplikaciji, a takođe, organizovani su i timovi koji odgovaraju na sva pitanja upućena putem elektronske pošte, na adrese finizvestajiŽapr.gov.rs, sdŽapr.gov.rs, obvezniciŽapr.gov.rs, kako bi pružili pomoć korisnicima u predaji izveštaja“, kaže se u odgovoru APR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari