Otkaz radnici iz kamenoloma 1

Dva meseca nakon što je poverenica za rodnu ravnopravnost utvrdila da je Danka Simić u fabrici Ravnaja u Malom Zvorniku diskriminisana samo zato što joj je suprug bio predsednik sindikata, ona je dobila otkaz.

Od petka više ne radi u fabrici kamenih agregata, u kojoj je godinama diskriminisana i to tako što je, najpre, sa mesta laboranta na kom je bila decenijama „unapređena“ u spremačicu, potom i pomoćnu radnicu.

– Od petka više ne radi, rekli su joj da je tehnološki višak. Više im nije potreban pomoćni radnik, jer tog mesta po novoj sistematizaciji koju su nedavno uradili više nema – priča za Danas njen suprug Milenko Simić.

Kaže da su joj iz računovodstva najpre rekli da će dobiti otpremninu od 395.000 dinara, međutim u petak su joj isplatili 293.000 dinara. Danka ima nepunih 56 godina, i 36 godina staža. Međutim, od penzije je još daleko i, kako kaže, sada ne zna šta će da radi.

O Danki Simić, koja je samo zbog toga što je supruga Milenka Simića, predsednika sindikata u fabrici u kojoj se godinama borio za redovne plate i normalne uslove rada, pisali smo poslednjih devet meseci. Milenko Simić je otkaz u fabrici koju je pre sedam godina privatizovao MBA Miljković, dobio u septembru prošle godine. Sud je kasnije presudio u njegovu korist i vratio ga na posao februara ove godine. Međutim, on je na posao došao samo po novi otkaz. NJegova supruga Danka prošla je još teže. Najpre je sa mesta laboranta na kom je radila od sredine osamdesetih, prebačena poslednjih godina na mesto čistačice, da bi jesenas završila u kamenolomu, da iz njega ručno prebacuje kamenje. Upravo zbog toga reagovala je i poverenica i početkom aprila iznela mišljenje da je Danka u Ravnaji bila diskriminisana od strane poslovodstva i zatraživši od direktora Aleksandra Savanovića da to ispravi.

Kada smo pitali menadžment Ravnaje pre mesec dana da li su to učinili, nismo dobili odgovor. Poverenicu su, međutim, obavestili da će „postupiti po preporuci“ i „okloniti diskriminaciju“, ali u tom pisanom odgovoru nisu precizirali i koje će to konkretno mere preduzeti. Sada su i poverenica i javnost dobili odgovor i na to pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari