Otvoren Državni data centar u Kragujevcu 1Foto: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Polaganjem kapsule sa porukama kragujevačkih srednjoškalaca ispisanih 3. jula 2019. godine, prilikom polaganja kamena temeljca – na postament, predsednica Vlada Srbije Ana Brnabić, direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihajlo Jovanović i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić simbolično su su danas pustili u probni rad Državni data centar u Kragujevcu…

..koji je, kako je naglašeno, najveći i najznačajniji objekat tog tipa u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, i u čiju izgradnju i opremanje je država Srbija do sada investirala 30 miliona evra.

– Danas je zaista poseban dan koji će mnogo toga da promeni I u Kragujevcu i u čitavoj Srbiji.

“Ovo je dan koji predstavlja prekretnicu u razvoju Kragujevca i Srbije.

Konačno postajemo ozbiljna zemlja sa ozbiljnom institucijom koja štiti podatke svojih građana.

Srbija danas, sa otvaranjem Državnog dana centra u Kragujevcu, postaje zemlja je sa najmodernijom bankom podataka, gde će biti pohranjeni podaci građana, domaćih, ali velikih svetskih kompanija, kazala je danas premijerka Brnabić.
Brnabić je podsetila da je Švajcarska poznata po bankarskom sistemu i obogatila se na tome što je u svakom trenutku mogla da garantuje čuvanje novca pojedincima i kompanijama.

Podaci su, međutim, prema njenim rečima, danas vredniiji od novca, jer “oni stvaraju novac”.

– Novac možete da izgubite. Ali, ako imate podatke, možete sa njima da stvorite novac.

Srbija ovime postaje zemlje sa najmodernijom bankom podataka, za svoju državu, građane, komapnije, gde će svi podaci biti pohranjeni, rekla je premijerka.

Naglašavajući da će da će se u Data centru u Kragujevcu čuvati podaci i najvećih svetkih kompanija, Brnabić je upitala:

„Zamislite kakav je kredibilitet takve zmelje“, podvukla je premijerka i konstatovala da se to čuvanje podataka, svakako, naplaćuje.
Predsednica Vlade je kazala i da je za nju jučerašnji dan “samo početak jednog novog poglavlja u kome Srbija naplaćuje cuvanje podataka najvećim svetskim korporacijama, a možda i drugim državama.”

Ocenila je da Data centar stavlja Kragujevac na mapu ovog dela Evrope, jer sličana institucija ne postoji ne samo u regionu, već i u širem delu centralne i jugoistočne Evrope.

Direktor kancelarije za IT i Uprravu Mihajlo Jovanović kazao je da je u Državnom data centru u Kragujevcu trenutno angažovano desetoro mladih ljudi, mahom studenata Fakulteta inženjerskih nauka i učenika Prve tehničke škole iz Kragujevca.

On očekuje da će uskoro u kragujevačkom Data centru da bude zaposleno 50 mladih stručnjaka.

Istakao je da je kancelarija kojoj je na čelu potpisala više ugovora o komecijalnom korišćenju Državnog data centra, među kojima i sa svetkim tehnološkim gigantima kakvi su američki IBM i kineski Huvaej, ali i sa domaćim kompanijama Telekom Srbije i Orion, Telekom i drugim, čime se stvaraju uslovi da u Data centru u dogledno vreme bude angažovano više stotina IT stručnjaka, čime će Kragujevac, prema Jovanovićevom mišljenju, da postane jedan od najznačajnijij IT centara u Srbiji i šire.

On je kazao i da se dva objekta Državnog data centra u Kragujevcu prostiru na 14.000 kvadrata, te da centar ima kapacite od 1.080 rek ormana.

Jovanović je danas rekao i da će Državni data centar u Kragujevcu da bude proširen objektima koji se, u okviru tog centra, grada za potrebe Vojske Srbije, MUP i BiA.

 

Neutemeljene primedbe premijerke na Danas
Odgovarajući na jedno od pitanja našeg lista, premijerka Ana Brnabić danas je najpre primetila da je list Danas u negativnom kontekstu pisao o Državnom data centru u Kragujevcu, što je potpisani izveštač DANAS-a demantovao, tvrdnjom da takvih tekstova u Danasu nije bilo.
Premijerfka je potom naglasila da je ona danas “najsrećnija”zbog otvaranja Državnog data centra, na šta joj je izveštač Danas-a uzvratio da je on, kao lokalpatriota, sigurno “mnogo srećniji od nje” što je Kragujevcu izgrađen i otvoren jedan takav objekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari