Otvoren stečaj pančevačke Azotare 1Foto: N1

Privredni sud u Pančevu usvojio je predlog Ministarstva privrede Srbije i zbog velikih dugova otvorio stečajni postupak Azotare u Pančevu, najveće fabrike mineralnog đubriva i azotnih jedinjenja u Srbiji, prenosi Radio slobodna Evropa.

Poverioci imaju rok od 120 dana da prijave potraživanja prema Azotari, a prvo poverilačko ročište za pančevačku fabriku zakazano je za 22. oktobar, kada će biti izabrana i skupština poverilaca, navodi RSE.

Ročište za ispitivanje potraživanja prema Azotari zakazano je za 18. mart 2019. Dugovi Azotare u ovom iznose oko 200 miliona evra, što je duplo više od vrednosti celokupne imovine, koja je procenjena na oko 100 miliona evra.

Devedeset odsto dugovanja fabrike je prema Srbijagasu. Fabriku je napustila većina od 975 radnika koji su dobili otpremnine. Ponuđena su tri modela za isplati otpremnina, a radnici su uglavnom prihvatili da po godini staža dobiju trećinu zarade.

Više stotina njih protestovalo je u julu u krugu fabrike, uz zahtev da se od stečaja odustane. Iz Sindikata Azotare naveli su, međutim, tada da je ovakva sudbina fabrike neminovna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari