Otvorena druga fabrika "Meita" u Obrenovcu 1Foto: Beoinfo (Arhiva)

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali prisustvovao je danas otvaranju druge fabrike „Meita“ u Obrenovcu i istakao da je reč o izuzetno važnoj investiciji za Beograd i Srbiju, zahvaljujući kojoj je značajno smanjena nezaposlenost u Obrenovcu i okolnim mestima.

Kako navodi Ministarstvo finansija, u prve dve fabrike ukupno će raditi više od tri hiljade ljudi.

Otvaranju fabrike prisustvovali su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković, Huan Vang iz „Meite“, kao i v.d. direktora Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ Milorad Grčić.

„Na ovom mestu je 2016. godine bila livada i stara zapuštena fabrika. Malo ko je verovao da će za par godina ovde biti najmodernija fabrika auto delova, ali mi smo to obećanje ispunili. Vrednost investicije u drugu fabriku je 90 miliona evra, a trenutno ovde radi 400 zaposlenih. Biće zaposleno još 1000 njih. U prvoj fabrici već radi 2.400 ljudi, što je mnogo više nego što smo očekivali. Zajedno sa prvom fabrikom, to je investicija od ukupno 150 miliona evra“, rekao je Mali.

Ministar je naveo da je u Obrenovcu bila izuzetno visoka stopa nezaposlenosti, a da sada toj opštini nedostaje radna snaga. On je istakao su plate radnika u fabrici „Meita“ veće od proseka u Srbiji, dodaje Ministarstvo finansija.

„Posebno mi je drago da je prosečna neto plata u fabrici 600 evra, što je mnogo više od proseka. Ljudi su prezadovoljni, ulažu više u sebe i to se vidi, kvalitet života raste. Za to se borimo, ali i za bolje zakone i bolji privredni ambijent“, rekao je Mali.

U Obrenovcu se radi i gradi, naveo je ministar i istakao da investitori omogućavaju otvaranje novih radnih mesta i podstiču ulaganje u infrastrukturu.

„Ovo je pravi primer koji pokazuje kakvu korist mogu da imaju obični građani od ovakvih investicija. Lokalna samouprava ima milijardu dinara više samo od prihoda uplaćenih za doprinose zaposlenih. U Obrenovcu se nikada više nije gradilo, grade se i kanalizacija, vodovod i putevi. Uskoro se otvara Koridor 11 od Obrenovca do Čačka, a do kraja godine će i most preko Kolubare i Save, koji je u blizini, biti povezan sa autoputem“, istakao je ministar.

Mali je naveo da su ekonomski rezultati Srbije u prvih pet meseci izvanredni, jer je ponovo zabeležen suficit u budžetu, kao i da je zabeležen porast stranih direktnih investicija od 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Prošle godine smo bili apsolutni rekorderi sa 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija. Iako građanima te cifre ne znače mnogo, moram da napomenem da svaki taj broj znači novo radno mesto, novi dinar u budžetu Srbije, mogućnost da rastu plate i penzije“, rekao je Mali.

On je najavio da se značajno povećanje minimalne cene rada može očekivati u septembru.

„Ako zadržimo suficit u budžetu, onda ćemo imati i veće plate i penzije. Reforme predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, započete 2014. godine, sada pokazuju rezultate. Sve smo bolji i bolji i zato su nam potrebne nove fabrike, na tome radimo. To nije samo obećanje i san, to je stvarnost“, zaključio je Mali i istakao da su u toku pregovori i za otvaranje još jedne fabrike Meita u Obrenovcu.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da grad ravnomerno podržava razvoj svih svojih opština.

„Ovde smo videli savremenu tehnologiju i mlade ljude koji mogu da prihvate nove načine rada, koji su zadovoljni platama, koje se povećavaju kada napreduju. Grad podržava sve svoje opštine i obezbeđuje novu infrastrukturu“, rekao je gradonačelnik.

Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković je istakao da su svi Obrenovčani za kratko vreme osetili značajne promene u kvalitetu života zahvaljujući fabrici „Meita“.

„Ne postoji mlad čovek koji je izrazio želju da radi, a da nije dobio priliku da radi u ovoj fabrici. Korist za druge Obrenovčane je prihod od poreza na zarade od preko milijardu dinara, što znači ulaganje u škole, puteve, bolnice“, rekao je Čučković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari