Papović: Nije prvi put da aferu režira konkurencija 1Foto: EPA/ SANTI CARNERI

Građane Makedonije ovih dana potresa afera o genetski modifikovanoj soji koju je navodno Agencija za hranu i veterinarstvo te zemlje pronašla u kontingentu uvezenom iz Srbije.

S druge strane Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, tvrdi da je u pitanju perfidna i dirigovana kampanja.

– Ovo nije prva afera, već duži vremenski period dešava se da svi poznati srpski brendovi, koji su najzastupljeniji u zemljama u okruženju i Evropskoj uniji, budu napadani – ističe Papović.

On smatra da postoji potreba da se napravi jedna slika po kojoj se naši brendovi suštinski ne razlikuju od onih koji dolaze sa strane i sadrže GMO.

– Moram da naglasim da se mi kao organizacija ne bavimo politikom, ali očigledno se ona bavi nama. Ti napadi koji dolaze sa strane su simptomatični, pošto se kod nas nikada ništa nije detektovalo, a zanimljivo je i to što niko ne proverava strane proizvode, koji se uvoze u našu zemlju a mnogo su lošijeg kvaliteta – ističe predsednik NOPS-a.

Soja koju je Makedonija uvezla od fabrike „Sojaprotein“ nije vraćena nazad u Srbiju, već je kako se navodi – spaljena. Samim tim je nemoguće ponovo izvršiti analize na uzroku i utvrditi postojanje GMO-a u soji.

– Neko nama vređa intelekt. Moji saradnici i ja dobro znamo za postojanje dvojnog knjigovodstva. Nabavite dve originalne patike, a onda na tone prodajete nešto što nije originalno. Neko je napravio ulaz „Sojaproteina“, za koju se zna da je jedina soja koja nije genetski modifikovana, a uz nju je dodao i robu nabavljenu na nekoj drugoj strani. Kada se zatraži dokaz da pošiljka nije ispravna, onda se, kao u ovom slučaju, ispostavi da je „uništena“ – tvrdi Papović.

I iz „Sojaproteina“ odmah je stigao demanti vesti da je reč o njihovom proizvodu. Na zvaničnom sajtu te kompanije navodi se da je ona najveća i najznačajnija fabrika i jedna je od malobrojnih koja prerađuje isključivo genetski nemodifikovano sojino zrno, strogo kontrolisanog porekla i kvaliteta, što daje dodatnu vrednost celokupnom asortimanu koji kompanija plasira na domaće i inostrano tržište. Inače, u Srbiji je zakonom zabranjen uzgoj, uvoz i trgovina genetski modifikovane soje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari