Paunović: Za opštinu Paraćin u 2018. najznačajniji dolazak švedskog Rimastera 1Foto: Opština Paraćin (Arhiva)

Najznačajniji dogadjaj ove godine u Paraćinu je odluka švedske kompanije „Rimaster“ da počne poslovanje u ovom gradu gde će u više faza zaposliti do 1.000 radnika, izjavio je danas predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

On je, na tradicionalnoj konferenciji za novinare na kraju godine, kazao da je najvažniji zadatak opštine za narednu godinu da stvori uslove da se investitoru omogući da svoju nameru i sprovede.

„Glavni zadatak opštine jeste izgradnja industrijskog parka u Industrijskoj zoni ‘Zmič’, što će biti i pojedinačno najveća infrastrukturna investicija realizovana u jednoj godini u proteklih nekoliko decenija, za čije je finansiranje inače obezbedjena i neophodna saglasnost Vlade Srbije“, rekao je Paunović.

Kako je ranije najavljeno, u prvoj fazi „Rimaster“, koji se bavi proizvodnjom električnih sistema i kablovskih setova za specijalna vozila i teške gradjevinske mašine, imaće od 50 do 75 radnika, u drugoj oko 350, dok će u trećoj fazi zaposliti do 1.000 radnika.

Nakon obuke radnika u Švedskoj, Poljskoj i Kini, već je započeo proizvodnju u iznajmljenoj hali u Paraćinu.

Paunović je istakao da privreda Paraćina počiva na malim i srednjim preduzećima, navodeći da je u poslednjih pet godina 68 investitora dobilo gradjevinske dozvole i uglavnom već izgradilo objekte za poslovanje i proizvodnju, površine od skoro 60.000 metara kvadratnih.

„Samo 18 od ovih 68 preduzeća sa kojima smo saradjivali u prethodnih godinu i po dana najavljuje zapošljavanje ili je u tom periodu već zaposlilo 286 radnika. U tih 18 preduzeća ne spada ni švedski ‘Rimaster’ ni ‘Lidl’ koji takodje završava objekat u Paraćinu“, kazao je Paunović.

Paunović je naglasio da je zahvaljujući malim i srednjim preduzećima povećan broj zaposlenih.

„To je i glavni razlog za smanjenje broja nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje već petu godinu uzastopce. Samo u industrijskoj zoni gradi se oko 2.000 metara kvadratnih novog prostora za proizvodne objekte, a već su rezervisane i nove parcele za proizvodna preduzeća. Izgradnja objekata za potrebe turizma doživljava pravi bum, gradi se novi hotel u Sisevcu od 8.000 metara kvadratnih, novi objekti za turizam i ugostiteljstvo na Grzi, završavaju se i počinju sa radom i novi objekti u Paraćinu“, najavio je Paunović.

Tokom 2018.godine započeta je i realizacija nekoliko velikih infrastrukturnih projekata koji su najavljeni prethodne godine.

„Gradi se novi sistem odbrane od poplava na reci Crnici i ti radovi trajaće i naredne godine. U toku je izrada i projektne dokumentacije za rušenje postojećih i izgradnju novih mostova na Crnici, što je takodje deo projekta povećanja bezbednosti gradjana i sprečavanja poplava kakvu smo imali 2014.godine. Ove projekte finansira Evropska unija i Švajcarska razvojna agencija, učestvuju Srbijavode i opština“, rekao je Paunović.

Kako je dodao, u toku je i realizacija velikog projekta unapredjenja vodosnabdevanja.

„Već se grade dva, od planiranih šest novih bunara, u toku je i trajaće i narednih godina zamena vodovodne mreže u gradu, a dobijena je i gradjevinska dozvola i sledi zamena oko deset kilometara glavnog cevovoda Izvor – Paraćin. Sve to znači da u narednim decenijama treba očekivati uredno vodosnabdevanje“, ocenio je Paunović.

Prema njegovim rečima, pri kraju je i izrada projektne dokumentacije za temeljnu rekonstrukciju i dogradnju šest osmorazrednih škola i objekta Centra za socijalni rad.

Predsednik opštine Paraćin je rekao da je ugovorena i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju svih objekata nekadašnjeg zdravstvenog centra, uz uredjenje okolnog prostora i rešavanje problema parkiranja kod Doma zdravlja.

Opština je obezbedila i gotovo 30 miliona dinara donatorskih sredstava za nastavak izgradnje infrastrukture u industrijskoj zoni.

Paunović je naveo da će u 2019. godini bit rekonstruisane ulice u gradu i selima, nastaviće se izgradnja kanalizacione mreže u prigradskim naseljima i u selima i izgradnja vodovoda u seoskim mesnim zajednicama.

On se osvrnuo i na političke pritiske u opštini.

„Na žalost bila je ovo i godina u kojoj smo imali priliku i da vidimo kako izgleda organizovana i plaćena kampanja takozvanih ‘lažnih vesti’, sa ciljem vršenja pritiska pre svega na odbornike kako bi se promenila izborna volja gradjana. Preko 400 plaćenih neistina emitovano je na ovaj način preko partijski kontrolisanih internet portala“, rekao je Paunović.

Naveo je da je bilo i pretnji.

„Odbornicima je prećeno i fizičkom silom, ‘gepekovanjem’, što je prijavljivano i policiji, a bili smo svedoci i nasilnog pokušaja da se prekine sednica skupštine opštine upadom organizovanih partijskih aktivista. Sve to bilo je razlog, na žalost, da se o dešavanjima u Paraćinu govori i na medjunarodnom nivou. Namere onih koji su hteli da silom, lažima, pretnjama, prevarom promene izborne rezultate nisu se ostvarile“, rekao je Paunović.

On je kazao da je skupštinska većina i dalje jaka.

„Skupštinska većina i na kraju ove godine brojala je 46 od 55 odbornika, a u nekim trenucima i nešto više. Dva puta je provera većine sprovedena i tajnim glasanjem odbornika i oba puta rezultat je bio više nego jasan, priča o prekomponovanju, što se Paraćina tiče, je završena“, rekao je Paunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari