Pekez: Od duvana 3,5 milijarde evra akciza i poreza 1Foto: Medija centar

Regionu Zapadnog Balkana, sa Hrvatskom i Slovenijom, duvanska industrija donosi 3,5 milijarde evra godišnjeg prihoda od poreza i akciza, od čega je u 2018. samo Japan tobako internacional doprineo sa 606 miliona evra.

To je izjavio na panelu ministara finansija u okviru poslovnog samita u Bečićima, Goran Pekez, direktor korporativnih poslova JTI za ovaj region.

Pekez je naglasio da udeo duvanske industrije u budžetskim prihodima u regionu ide čak do 11 odsto, te da zbog toga države treba pažljivo da planiraju dinamiku rasta akciza, kako ne bi ugrozile svoje prihode. On je u tom pogledu kao negativan primer istakao Bosnu, koja je u kratkom roku „akcize podigla sa 28 evra na svakih 1.000 cigareta, na 90 evra, što je dovelo do takvog rasta sive ekonomije, da je danas svaka druga cigareta ilegalna“.

– Na taj način je Bosna izgubila 250 miliona evra prihoda – rekao je Pekez.

Inače, zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji kao jednu od obaveza imaju i podizanje akcize na duvan na pomenutih 90 evra na svakih 1.000 cigareta, ali su taj nivo dužne da dostignu tek u trenutku pristupanja Uniji. Zato su sve zemlje donele takozvane akcizne kalendare, kojima je definisano kada će i za koliko biti povećavane akcize, što duvanskoj industriji omogućava predvidivost poslovanja, dok istovremeno sprečava naglo poskupljenje cigareta, koje uglavnom dovodi do širenja nelegalne trgovine rezanim duvanom.

Podsetimo, visoke akcize u EU (u kojoj su i prihodi veći nego ovde) zamišljene su kao mehanizam za odvraćanje ljudi od pušenja, odnosno kao način finansiranja mera za prevenciju pušenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari