Pjer Linjo: Ne postoji malo tržište, već samo ono koje treba osvojiti 1

Da crnogorsko-francuski poslovni odnosi ne odgovaraju stvarnim mogućnostima i potrebama s tom konstatacijom slažu se privrednici obe države, pa već nekoliko mjeseci unazad preduzimaju niz aktivnosti kako bi unaprijedili saradnju.

Nakon što je krajem novembra prošle godine u Podgorici osnovano Udruženje francusko-crnogorskih preduzeća potpisan je protokol o saradnji sa krovnom institucijom Biznis Frans (BF) koja se bavi promocijom francuskih investicija u Evropi (pokriva tržišta Grčke, Albanije, Makedonije, Kipra, Crne Gore i Srbije). Protokol o saradnji potpisali su, u ime Udruženje francusko-crnogorskih privrednika (UFCP), predsjednik Rajko Uskoković, a ispred BF direktor Pjer Linjo. Osim podsticanja francuskih privrednika da ulažu u Crnoj Gori, ovim protokolom i jedni i drugi šalju poruku da žele da povećaju robnu razmjenu. Podaci govore da je u prethodne dvije godine razmijenjeno robe u vrijednosti od oko 100 miliona eura, pri čemu Crna Gora bilježi veliki deficit. „Crnogorsko tržište jeste malo pa zato mnogi francuski privrednici kažu da im se ne isplati da izvoze tako male količine robe. Treba, međutim, naglasiti da ne postoje mala tržišta, već samo tržišta koja treba osvojiti“, izjavio je prilikom potpisivanja protokola Pjer Linjo.

Kada je riječ o investicijama francuskim preduzećima interesantni su svi sektori povezani s turizmom, a mnogo potencijala za ulaganja ima i u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja. Linjo smatra da je kompleks Luštica bej zainteresovan za luksuzne marke koje će biti izložene u njihovom novom molu koji planiraju da otvore. Od zemalja koje BF „pokriva“ najviše investicija do sada je realizovano u Grčkoj, a potom u Srbiji.

– Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji svaki dobronamjeran savjet i poziv za saradnju je vrijedan pažnje i znaćemo da ga cijenimo, a BF je pravi partner od koga će članovi udruženja učiti i obrazovati se po evropskim standardima. Početkom juna u Podgorici će biti održan okrugli sto o zaštiti životne sredine na kojem će učešće uzeti francuski stručnjaci – kazao je Uskoković.

To je za Crnu Goru veoma važno i zbog Poglavlja 27 o zaštiti životne sredine koje je inače jedno od težih i važnijih poglavlja u pregovorima sa EU, a čije se otvaranje očekuje uskoro. Udruženje francusko-crnogorskih privrednika broji oko četrdeset kompanija a nedavno je francuska kompanija Valgo, koja je takođe član ovog udruženja, pobijedila na tenderu za transport opasnog materijala iz Brodogradilišta Bijela. Koliko je Crna Gora interesantna i važna za Francusku potvrđuje i činjenica da će od septembra u Podgorici sa radom početi francuska evropska škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari