PKS: Karneks pobedio na takmičenju za najbolju srpsku kobasicu 1Foto: Pixabay/Couleur

Mesnoj industriji „Karneks“ iz Vrbasa pripalo je prvo mesto na takmičenju za najbolju srpsku kobasicu, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Na drugom i trećem mestu su kobasice „Industrija mesa Marković“ iz Odžaka i „Mitros“ iz Sremske Mitrovice.

Takmičenje je održano u utorak na Kopaoniku, u okviru 60. Medjunarodne konferencije industrije mesa „MeatCon2019“, a organizatori su PKS i Institut za higijenu i tehnologiju mesa.

Cilj takmičenje je da se osnaži domaći brend „srpska kobasica“ kako bi se tako direktno unapredila konkurentnost domaćih proizvodjača i prepoznatljivost njihovih proizvoda.

„Tokom cele prošle godine smo radili na kompletnom definisanju pravilnika za srpsku kobasicu. To znači da su propisane norme šta taj proizvod mora da sadrži u pogledu kvaliteta. Glavni uslov je da ima minimum 70 procenata mesa“, rekao je sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PКS Nenad Budimović.

PKS je u Zavodu za intelektualnu svojinu zaštitila znak koji se dodeljuje dobitniku takmičenja za najbolju kobasicu.

Žig „srpska kobasica“ ima pravo da na svoj proizvod stavlja pobednik na godišnjem takmičenju, sve do narednog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari