Plastika sve češća pri plaćanjima u inostranstvu 1Foto: EPA / Martin Gerten

Svakog leta u Centar za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga pri Narodnoj banci Srbije povećava se broj prijava i žalbi građana nezadovoljnih iskustvima sa korišćenjem platnih kartica.

Naime, banke uglavnom naplaćuju određene provizije za korišćenje plastike u inostranstvu, a visina zavisi od toga za šta se kartica koristi, o kojoj vrsti se radi i na kraju od toga koja je banka u pitanju.

Sasvim sigurno, najnepovoljnija varijanta je podizanje keša sa bankomata u inostranstvu i to kreditnom karticom. Kao prvo, sve provizije su po pravilu više za kreditne nego za debitne kartice. Drugo pravilo je da su provizije za plaćanje karticama, dakle na POS terminalima, manje nego za podizanje gotovine na bankomatima, odnosno šalterima banaka.

Kod nekih banaka je čak plaćanje debitnim karticama u inostranstvu bez naknade. Opet kod nekih banaka koje imaju specijalne ugovore o saradnji može se bez provizije i podići gotovina na bankomatu.

O svemu ovome najbolje je raspitati se kod banke čije kartice imate pre polaska na put, a dosta informacija o visini naknada može se videti u tarifnicima naknada koje banke objavljuju na svojim internet sajtovima.

Na plaćanje debitnim karticama u trgovinama u inostranstvu banke obračunavaju naknade od nula do dva odsto od vrednosti transakcije u zavisnosti od banke, ali i od toga u kojoj ste zemlji. Naime neke banke ne naplaćuju naknadu ukoliko je plaćanje u zoni evra, dok zaračunavaju provizije ukoliko se radi o zemljama koje nemaju evro, recimo ukoliko letujete u Hrvatskoj ili na nekoj od daljih egzotičnih destinacija.

Kod kreditnih kartica provizije se uglavnom naplaćuju i to nešto više nego u slučaju debitnih kartica. Provizije za korišćenje kreditnih kartica se kreću do dva odsto od vrednosti transakcije. Kod plaćanja karticama u radnjama treba znati da ukoliko je kartica vezana za dinarski račun banka će konvertovati dinare u evre po pravilu po nešto nepovoljnijem kursu nego što biste dobili u menjačnici da ste zamenili novac pre puta.

Takođe, ako plaćate u zemlji u kojoj se koristi neka treća valuta, banka će u tom slučaju, navodi se na sajtu NBS, izvršiti duplu konverziju, i to npr. ako ste robu i usluge plaćali u američkim dolarima, a slučaju da imate devizni račun u evrima, banka će prvo izvršiti konverziju američkih dolara u dinare, a potom iz dinara u evre.

Od plaćanja na POS terminalima skuplje je podizanje novca na bankomatima. Za debitne kartice provizije se kreću od jedan do dva odsto u zavisnosti od banke, a sa kreditnim karticama i do 3,5 odsto. Međutim, daleko je neisplativije dizati manje sume na bankomatima budući da banke uz procentualni, naplaćuju i fiksni iznos koji se kreće od dva do četiri evra bez obzira koliko novca podigli. Tako recimo, ako podižete 10 evra na bankomatu, a provizija je jedan odsto plus tri evra fiksno, efektivno ćete platiti proviziju od više od 30 odsto.

Takođe treba znati da ukoliko se novac diže na bankomatu iste bankarske grupe čiju karticu imate, to ne znači automatski da neće biti provizija. S druge strane, često je takav slučaj, pa ako recimo karticom Komercijalne banke podižete novac na bankomatima njenih banaka u Budvi ili Banja Luci nećete platiti proviziju kao što ni korisnici Viza kartica Inteze neće platiti proviziju za podizanje gotovine na bankomatima banaka koje pripadaju Inesa Saopaolo grupi između ostalog u Hrvatskoj ili Egiptu.

Na kraju, banke naplaćuju i proveru računa na bankomatima u inostranstvu i do 50 dinara po upitu.

I mada korišćenje kartica u inostranstvu nosi neke troškove, nikako ne treba zanemariti prednosti plastike. Kao prvo, mnogo je lakše nositi i čuvati jednu plastičnu karticu nego gomilu keša. Drugo, u slučaju krađe kartice to ne mora automatski značiti gubitak novca. Ukoliko se na vreme reaguje i obavesti matična banka (zbog čega treba imati pri sebi njen kontakt broj) kartica će biti blokirana, dok u slučaju krađe gotovine spasa nema.

Mere opreza

Prilikom korišćenja platnih kartica u inostranstvu treba voditi računa o sigurnosti. Bankari savetuju da se kartica čuva na sigurnom mestu van domašaja druge osobe i odvojeno od PIN koda. Korisno je aktivirati uslugu SMS notifikacije prilikom korišćenja kartice jer se na vreme može primetiti krađa. Kada koristite bankomat treba telom zakloniti bankomat da se ne vidi kada unosite PIN. Ukoliko uočite bilo šta sumnjivo na bankomatu (npr. dodatno instaliranu opremu, oštećenja) odustanite od transakcije. Na prodajnim mestima karticu uvek držite na vidiku prilikom plaćanja i ne dozvolite da prodavac karticu provlači kroz dodatne uređaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari