Počela isplata subvencija povrtarima, mlekarima i pčelarima u Srbiji 1Foto: Anđela Kovljević

Za najugroženije poljoprivrednike u Srbiji, koji imaju najviše problema zbog pandemije korona virusa, počela je splata novčane pomoći, a očekuje sa da će biti završena do kraja sledeće nedelje, izjavila je danas direktorka Uprave za agrarna plaćanja u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Biljana Petrović.

Petrović je, na online konferenciji USAID-ovog „Projekta za konkurentnu privredu“, navela da je odlukom Ministartva nastojano da se pomogne odmah poljoprivrednim proizvođačima koji su bili najviše ugroženi u ovom momentu, a to su povrtari u zatvorenom prostoru, mali mlekari i pčelari koji imaju više od 70 godina.

„Za povrtare maksimalan iznos subvencija je do 90.000 dinara, za proizvođače mleka do 30.000 dinara za krave, a do 20.000 dinara za ovce i koze i za pčelare do 20.000 dinara“, objasnila je Petrović.

Odluka Vlade Srbije kao pomoć poljoprivrednicima je i kreditna podrška, sa 1,45 milijarde dinara za subvenciju kamatnih stopa.

„Ta podrška se odnosi na sva registrovana poljoprivredna gazdinstva, za zadruge i pravna lica koja u okviru svoje firme imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo“, navela je Petrović.

Maksimalni iznos kredita za fizička lica i preduzetnike je šest miliona dinara, a za pravna lica 18 miliona dinara i da se oni realizuju preko komercijalnih banaka. Uvedena je i nova vrsta kredita od tri miliona dinara za likvidnost.

Petrović je navela da je jedna od prvih mera umerena ka pljoprivrednicima bila ta da ne moraju da idu u trezor i podnose zahteve za subvencije po hektaru, već da to mogu da učine putem e-maila.

Direktor USAID-ovog „Projekata za konkurentnu privredu“ Aleksandar Pavlović rekao je da ovaj projekat radi u sektoru finansija i poboljšanju pristupa izvorima finansiranja, s akcentom na investicije i obrtna sredstva.

On je dodao i da je problem sadašnje krize pad potražnje. Kada se firma nađe u takvoj situaciji, ona nema opcija osim da obustavi poslovanje. Pritom su firme navele da je njihov glavni problem obustavljanje investicija i „nestanak tržišta“.

Direktorka Odeljenja za razvoj i podršku prodaje Adiko banke (Addiko bank) Maja Arsin rekla je da se mala i mikro preduzeća najviše javljaju za pomoć i kredite, a banke su spremne da im izađu u susret.

„Banke su do sada vršile neometano apliciranje i podnošenje zahteva za kredita iz garantne šeme koju je donela Vlada Srbije, a u toku sledeće nedelje očekujemo realizaciju i puštanja tih kredita koja se čeka zbog potpisivanja zvaničnih institucija i banaka“, objasnila je Arsin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari