Počelo takmičenje gradova u bezgotovinskom plaćanju 1Ilustracija Foto: EPA-JUSTIN-LANE

Cilj kampanje je jačanje svesti građana o prednostima razvoja bezgotovinskog društva i predstavlja jednu od mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije 2019-2020.

Prvoplasirana lokalna samouprava biće nagrađena dečijim igralištem u vrednosti od 20.000 evra.

 U takmičenju će moći da učestvuju svi gradovi i opštine koji su omogućili plaćanje taksi i naknada platnim karticama na šalterima, a oni gradovi i opštine koji motivišu svoje građane da se opredele za upotrebu ovog načina bezgotovinskog plaćanja u periodu od 1. jula do 31. decembra ove godine i zabeleže najveći broj plaćanja na POS terminalima u odnosu na broj stanovnika biće nagrađeni.

„Osnivanjem Kancelarije za IT i eUpravu prvi put je omogućeno elektronsko plaćanje administrativnih taksi na Portalu eUprave i obezbeđena je potrebna infrastruktura za postavljanje POS terminala na sve šaltere opštinskih i gradskih uprava, policijskih uprava i šaltere katastra širom Srbije. Do danas je postavljeno 250 POS terminala, u 60 gradova i opština u Srbiji, na šalterima različitih institucija javne uprave, preko kojih je obavljeno više od 51 hiljada transakcija“, rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović na konferenciji za novinare povodom početka kampanje i takmičenja.

On je dodao da će Kancelarija za IT i eUpravu nagraditi prvih pet opština ili gradova koje budu imale najviše transakcija u odnosu na broj stanovnika, mogućnošću da svoju internet prezentaciju izrade po ugledu na sajt Vlade Srbije „U službi građana“ sa svim funkcionalnostima dvosmerne komunikacije i alatima koji omogućavaju lakši pristup za slepe i slabovide osobe.

Prvoplasirana lokalna samouprava biće nagrađena dečijim igralištem u vrednosti od 20.000 evra.

Sve lokalne samouprave zainteresovane za učešće u takmičenju mogu do 17. juna da zaključe sporazum sa Kancelarijom za IT i eUpravu o postavljanju terminala.

„Bezgotovinske transakcije za građane i privredu znače niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost. Država dobija transaparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj, kao i niže troškove jer su izrada i čuvanje gotovine skupi. Nadamo se da ćemo POS terminale uskoro videti i na drugim šalterima koje građani često posećuju, pre svega za dobijanje ličnih dokumenata, kao i da će država dalje raditi na smanjivanju dozvoljenog limita za plaćanje u gotovini“, rekao je član Izvršnog odbora NALED-a i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

Prema podacima Narodne banke Srbije, u Srbiji ima 6,1 milion korisnika kartica koji su vlasnici više od osam miliona kartica, ali je svaka druga neaktivna, dok je broj POS terminala, koji se poslednjih godina kretao između 71.000 i 88.000, gotovo 2,5 puta manji u odnosu na broj stanovnika nego što je prosek u EU, navodi se u saopštenju NALED-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari