Podrška ženama u očuvanju nasleđa 1Foto: FoNet/NALED

U Skupštini Srbije danas su dodeljena priznanja za najlepše rukotvorine izrađene nacionalnim tehnikama, nagrađene na 6. žiriranoj izložbi „100 žena – 100 minijatura“.

Nagrade su dodeljene Nataši Cvejić iz Beograda, Katarini Mandić iz Pančeva, Jovanki Ćirić iz Bele Palanke i Snežani Jovanović iz Velikog Gradišta, koje su izradile minijature u tehnikama veza, tkanja, necanja i pustovanja, a odabrane su kao najbolje u konkurenciji 164 rada koje je poslalo 77 žena iz 23 grada i opštine, saopštila je Etno mreža.

Specijalna nagrada za najbolje autore mlađe od 30 godina otišla je u ruke 22 mališana iz zabavišta u selu Čitluk kod Kruševca, koji su radovima želeli da skrenu pažnju na potrebnu pomoć za rekonstruisanje njihovog obdaništa.

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković istakao je, da je jedan od ključnih aspekata politike Vlade i parlamenta da stvori ambijent za zapošljavanje i promovisanje umeća koje žene mogu da ponude kao menadžerke i preduzetnice, nvodi se u saopštenju.

Podstaći ćemo institucije da koriste tradicionalne rukotvorine kao protokolarne poklone, a kao zakonodavna institucija, parlament će raditi na razvoju regulative kako bismo obezbedili podsticaje ženama u ovoj oblasti poručio je Marinković.

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović smatra da je potrebna podrška države i poziva ministarstva kulture i obrazovanja da prilikom usvajanja budžeta izdvoje više sredstava za angažovanje mladih u očuvanju kulturnog nasleđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari