Pokrajinski budžet za 4,2 milijarde manji nakon rebalansa 1Skupština AP Vojvodine Foto: R. Balać (arhiva)

Pokrajinska vlada danas je utvrdila Predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2020. godinu, kojim se predviđa ukupan iznos budžeta u visini od 73,6 milijardi dinara, što je za 4,2 milijarde manje u odnosu na aktuelni budžet.

Najveće smanjenje predloženo je iz ustupljenih poreskih prihoda, i to u iznosu od 3,5 milijardi dinara.

Predvidjeno je da se ovaj novac prelije kao olakšica ili odlaganje plaćanja obaveza privrednim i drugim subjektima koji u ovom periodu trpe štetne posledice krize, saopšteno je nakon sednice Vlade.

Donacije, transferi i pomoći smanjeni su za 577,3 miliona dinara, a u ovoj grupi je najznačajnije smanjenje transfernih sredstava iz budžeta Republike, navedeno je u saopštenju.

Kada je reč o rashodima, Pokrajinska vlada je kratko saopštila da rebalansom budžeta nisu umanjivani rashodi za zdravstvo, te da je zadržan kontinuitet u realizaciji mera demografske politike.

Medjutim, ako se pogleda predloženi rebalans, može se uočiti da je ukupan rashod za mere pronatalitetne politike umanjen za 288 miliona dinara.

Materinski dodatak ostaje 15.000 dinara, a smanjen je iznos namenjen poboljšanju uslova stanovanja za porodice sa troje i četvoro dece – sa 300 miliona na 100 miliona dinara.

Najveće umanjenje odnosi se na oblast poljoprivrede, jer su rebalansom budžata smanjena sredstava za subvencije u ovoj oblasti za 584,28 miliona dinara.

Kada je reč o kapitalnim rashodima, Uprava za kapitalna ulaganja APV je smanjila ovogodišnja ulaganja ili potpuno odustala od nekih projekata čiji je ukapan iznos 2,07 milijardi dinara.

Na taj način lokalne samouprave ove godine ne mogu da računaju na projekte u oblasti zaštite životne sredine, a smanjuju se i ulaganja u sport i omladinsku politiku, vodoprivredu, poljoprivredu i kulturu.

Pokrajinska vlada danas je saopštila da je, racionalizacijom tekućih rashoda i redefinisanjem prioriteta, rebalansom obezbedjeno finansiranje najvažnijih investicionih ulaganja, kao što su protivgradna zaštita, porejkat Kamenica 3 i prečistači otpadnih voda u Malom Idjošu i Bačkoj Topoli.

Zbog okolnosti izazvanih virusom, Pokrajinska vlada je 7. aprila 2020, utvrdila mere privremene obustave izvršenja budžeta.

U skladu sa zakonskim odredbama u predvidjenom roku je predložen rebalans budžeta.

U današnjem saopštenju nije navedeno kada bi se poslanici Skupštine Vojvodine mogli sastati da raspravljaju o predloženom rebalansu budžeta APV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari