Popović: Šta se desilo sa najavljenom fabrikom kineskih vakcina u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Konsultant za vakcine i imunizaciju Dragoslav Popović upitao je danas šta se desilo sa najavama o izgradnji fabrike kineskih vakcina u Srbiji, s obzirom da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da će se kineske vakcine proizvoditi u vršačkom Hemofarmu, koji je u većinskom vlasništvu nemačke kompanije Štada.

„Šta se desilo sa fabrikom za kinesku vakcinu, ako će sada da radi Hemofarm? Iznenađujuća je to izjava ministra Lončara. Hemofarm do sada nije imao vakcine u svom portfoliju, nema ih ni Štada“, rekao je Popović za portal Autonomija.

U Hemofarmu nisu imali komentar na izjavu ministra Lončara da će u toj kompaniji „vrlo brzo“ biti sve spremno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je polovinom maja na svom nalogu na Instagramu video snimak navodne buduće fabrike vakcina u Srbiji i napisao da bi tako trebalo da izgleda srpska fabrika vakcina koja treba navodno da se gradi sa partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine.

Popović je podsetio da je Hemofarm firma kojoj je većinski vlasnik strana kompanija i ocenio da svako ulaganje u takvu firmu ne može doneti dobit ni srpskoj nauci, ni unapređenju tehnologije, ni unapređenju Torlaka.
„Kada krenu patriotske priče onda su svima puna usta Torlaka, a kada krene investicija, onda se ništa ne desi“, kazao je Popović.

On je naveo da je KPMG izradio studiju koja nije publikovana, koju je finansirao Torlak i vlasništvo je Torlaka.

„Ti rezultati nisu publikovani, ali je sigurno jasno da Torlak ne može bazirati svoju održivost danas na vakcinama koje imaju jer su to vakcine koje su stara tehnologija i daleko su najjeftinije na svetskom tržištu. Jedina vakcina koja ima perspektivu, i to prvenstveno zbog toga što je kovid usmerio pažnju na nju, jeste be-se-že (BCG) vakcina jer se javljaju nova saznanja o novim benefitima od beseže vakcinacije, tako da možda tu treba gledati šansu“, ocenio je Popović.

Govoreći o pakovanju ruske vakcine sputnjik V u Torlaku, Popović je objasnio da, bez obzira što se na Torlaku radi samo pakovanje, to se smatra novim proizvodom i mora se registrovati.

„Sada je pitanje koliko će Agencija za lekove i medicinska sredstva održati integritet i nezavisnost, a što bi morala da održi da bi imala isti odnos prema svakom proizvodu“, naveo je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari