Posle pola veka konkretizovani planovi za severnu obilaznicu oko Kragujevca 1Kragujevac Foto: Beta/Miloš Miškov

Javno preduzeće Putevi Srbije raspisalo je javnu nabavku za izradu idejnog projekta sa studijom opravdanosti izgradnje severne obilaznice oko Kragujevca duge 22 kilometra.

Direktor JP Urbanizam iz Kragujevca Dragan Dunčić rekao je FoNetu da je prestonica Šumadije više od pola veka planirala izgradnju preko potrebnih obilaznica, ali da su ti planovi tek sada konkretizovani.

U svim generalnim urbanističkim planovima grada Kragujevca iz sedamdesetih godina javljaju se i predlažu koridori za severnu i južnu obilaznica. Međutim, tek sada, prelaskom iz planskih u projektantske kategorije učinjen je veliki iskorak ka konačnom ostvarenju tog cilja, rekao je Dunčić.

Prema njegovim rečima, „dalji razvoj južne obilaznice je zaustavljen“ kada je na njenom koridoru formirana idustrijska zona Grošnica“ u kojoj su izgrađeni proizvodni pogoni najvećih Fijatovih kooperanata.

Severna obilaznica je izuzetno važna za Kragujevac jer ga stavlja na mapu gradova povezanih autoputevima. Ona će spojiti auto put Batočina – Kragujevac sa autoputem Kragujevac – Mrčajevci, za koji su Putevi Srbije završili generalni projekat i prethodnu studiju opravdanosti, rekao je Dunčić.

On je rekao da kada bi izgradnja severne obilaznice oko Kragujevca imala tretman kakav imaju odrđeni autoputevi, mogla biti završena za tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari