Foto: jumko fabrika

Upravo će na osnovu novog uvećanog minimalca poslodavci biti dužni da obračunavaju svaku uplatu posle tog perioda, čak i onu za decembar, iako je zaključno sa 31. decembrom na snazi stari minimalac od 143 dinara. Poslodavci zbog toga smatraju da su oštećeni jer ih, s jedne strane, država tera da završe obračun za decembar iako mesec nije završen ili da u januaru plate poreze za 8,6 odsto uvećane zarade.

– Obračun za decembar tekuće godine ne treba da se plaća po novoj ceni. Pritom, ovim se ne zahvataju samo decembarske plate, nego i sve zaostale, što znači da se na sve to plaća za 8,6 odsto više, odnosno toliko više prihoda će država da ima – kaže za Danas vlasnik Modusa Milan Knežević.

On napominje kako je to perfidna igra u kojoj država naplaćuje poslodavcima više i to za period u kom zakon nije važio.

– Poslodavci će tako državi plati više za poreze i to za period u kom Zakon koji su usvojili nije važio. Zar treba da završavamo obračune za mesec i pre nego što se on završi – ističe Knežević. Kad god ne poveća neoporezivi deo, napominje, država ustvari povećava svoj prihod.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da bi bilo u redu da se obračun odnosi na one mesece u kojima je zarada isplaćena.

– Ne znam kako su obračunavali, ali je nepravedno jer bi kalkulacije trebalo da se prave na osnovu postojećeg stanja. Ako je minimalac u decembru 143 dinara, onda nije u redu da se plaća 10 odsto više za poreze – ističe Atanacković za Danas. On napominje kako je praktično nemoguće obračunati zarade u decembru jer mesec nije završen i ne zna se koliko će biti radnih sati. „Svakako nije u redu, ne vidim pravi razlog zbog čega je tako nešto urađeno“, kaže Nebojša Atanacković.

Iznos minimalne zarade trenutno je 24.882 dinara, a od 1. januara biće 27.022 dinara. U Srbiji prema nekim procenama između 300.000 i 350.000 ljudi rade za minimalac.