PKS: Postavljene prve oznake žiga Čuvarkuća 1Foto: Privredna komora Srbije

Prve oznake „Čuvarkuća“, u okviru projekta Privredne komore Srbije (PКS) „Stvarano u Srbiji“, postavljene su danas u prodavnici Idea „Beograđanka“, kako bi potrošači lakše mogli da prepoznaju proizvode vrhunskog kvaliteta, stvorene od domaćih sirovina, resursima i radom ljudi iz Srbije, saopštila je PKS.

Oznake na proizvodima koji su dobili pravo korišćenja žiga „Čuvarkuća“ postavili su direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović i generalna direktorka kompanije Merkator-S Violeta Кovačević, navedeno je u saopštenju.

„‘Stvarano u Srbiji’ jedan je od najvažnijih društveno odgovornih projekata koje PKS sprovodi u saradnji sa privredom“, rekao je Vesović dodavši da se na taj način promoviše poštovanje domaćih proizvoda, ali i stvara vezu od proizvođača do kupca u kojem vrednost ostaje u Srbiji.

Ocenjeno je da je zbog toga oznaka „Čuvarkuća“ važna ne samo potrošačima, već i proizvođačima i trgovinskim lancima, jer kupovinom i promocijom ovakvih proizvoda podržavaju čitavu domaću ekonomiju.

Generalna direktorka kompanije Merkator-S Violeta Кovačević zahvalila je PKS na incijativi i projektu „Čuvarkuća“, za koji je istakla da će doprineti daljem snažnom razvoju i jačanju srpske privrede i domaćih proizvođača.

„Merkator-S je trgovinski lanac koji čak 97 odsto vrednosti robe kupuje u Srbiji. Jedno do naših strateških opredeljenja je saradnja sa domaćim dobavljačima, sa posebnim fokusom na male proizvođače“, kazala je Кovačević.

Navela je da je njene kompanija posebno ponosna jer su „Ukusi moga kraja“ dobili najviše čuvarkuća PKS  kao potvrdu vrhunskog kvaliteta i domaćeg porekla.

Idea „Beograđanka“ je prva radnja kompanije Merkator-S u kojoj su zajedno sa PКS označeni artikli koji su dobili znak „Čuvarkuća“.

„Već u narednih nekoliko dana naša kuća biće puna ‘Čuvarkuća’, jer ćemo širom Srbije u svim našim Idea, Merkator i Roda objektima označiti sve proizvode koji su dobili žig Čuvarkuća“, najavila je Кovačević.

Pravo na korišćenje žiga „Čuvarkuća“ dobilo je do sada 75 proizvoda, saopštila je ranije PKS.

„Čuvarkuću“ je dobilo 19 proizvoda „Ukusi moga kraja“ kompanije „Merkator S“, 15 proizvoda kompanije „Nektar“, 14 „Mlekare Šabac“, 10 kompanije „Vital“, šest proizvoda kompanije „Esensa“, pet firme „Vrtlari“, četiri Mlekare „Granice“, kao i Zanatsko lager pivo „Mala barka“ i  Voćna rakija od šljive, proizvođača SIL 3, Žitište.

Odluku je doneo Savet za odlučivanje o pravu korišćenja kolektivnog žiga „Čuvarkuća“ u kome su stručnjaci iz oblasti tehnologije, marketinga, kreativne industrije, zaštite potrošača i zaštite životne sredine, navedeno je u saopštenju.

U PKS očekuju da će već početkom jeseni oko 250 domaćih proizvoda nositi ovu oznaku, koja je garant proizvođačima i potrošačima da je više od 80 odsto vrednosti proizvoda stvoreno u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari