Kada je Vlada Srbije početkom novembra odlučila da odloži potpisivanje Sporazuma o jedinstvenoj zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi (CEFTA) uz obrazloženje da nije spremna da prihvati zahtev Hrvatske koja traži da se smanje opterećenja na uvoz cigareta, odnosno da se akcize za uvozne cigarete izjednače sa akcizama za domaće cigarete, a da se pri tom carina na uvoz te robe ne povećava, nametnulo se po prirodi nelogično i suvišno pitanje – šta je starije, CEFTA ili duvanski lobi? O značaju zone slobodne trgovine za Srbiju, nije potrebno polemisati, ali krilatica koja u najvećem broju slučajeva očitava stanje siromašnih – život od danas do sutra, pokazala se na slučaju Srbije, s početka procesa tranzicije, kada je izgladnela prihvatala oberučke sve uslove samo da privuče što više novca kroz strane investicije.

Kada je Vlada Srbije početkom novembra odlučila da odloži potpisivanje Sporazuma o jedinstvenoj zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi (CEFTA) uz obrazloženje da nije spremna da prihvati zahtev Hrvatske koja traži da se smanje opterećenja na uvoz cigareta, odnosno da se akcize za uvozne cigarete izjednače sa akcizama za domaće cigarete, a da se pri tom carina na uvoz te robe ne povećava, nametnulo se po prirodi nelogično i suvišno pitanje – šta je starije, CEFTA ili duvanski lobi? O značaju zone slobodne trgovine za Srbiju, nije potrebno polemisati, ali krilatica koja u najvećem broju slučajeva očitava stanje siromašnih – život od danas do sutra, pokazala se na slučaju Srbije, s početka procesa tranzicije, kada je izgladnela prihvatala oberučke sve uslove samo da privuče što više novca kroz strane investicije. Nakon privatizacije fabrika duvana u Nišu i Vranju, država je obećala zaštitu kroz carinsku politiku do 2009. godine. Taj princip sigurno da je koristan u velikom broju slučajeva, ali „džentlmenski dogovor“ koji su duvanski giganti napravili sa Vladom Srbije, 2003. godine, i koji je potom inkorporiran u Zakon o akcizama, a koji domaću proizvodnju cigareta stavlja u mnogo povoljniji položaj od cigareta iz uvoza, iskočio je kao problem tri godine kasnije. Da situacija bude još problematičnija, ono što je tada urađeno nije u skladu ni sa pravilima Svetske trgovinske organizacije, ali ni Evropske unije, a to se, izgleda, nije uvažavalo iako su tadašjni vlastodršci obećavali ulazak u zajednicu evropskih zemalja do 2008. godine.
Nakon odbijanja potpisivanja sporazuma CEFTA, duvanski lobi u Srbiji je „mudro“ ćutao, međutim, čim su predstavnici Vlade počeli da polemišu o iznalaženju problema, fabrike duvana počele su da prete izmeštanjem proizvodnje u druge zemlje, neprestano podsećajući na cifru od tri milijarde investicija koliko su u protekle tri godine uložili u Srbiju.
Dan za ratifikaciju sporazuma se polako približava i tada će Srbija morati da kaže da li odustaje od CEFTA ili privilegija duvanskom lobiju. I, za vikend stiže vest da ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić, koji je u Briselu razgovarao sa komesarom za trgovinu EU Piterom Mendelsonom, o problemu tretmana duvanske industrije u Srbiji nakon potpisivanja regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA, najavljuje rešenje problema. Javnost je još uskraćena za detalje rešenja koji su uspeli da izmire nepomirljivo.
Parivodić kaže da će javnost detalje saznati nakon sastanka vlade u sledeći četvrtak, ali tvrdi da je komesar za trgovinu Mendelson zadovoljan ponuđenim rešenjem. „On je bio vrlo zadovoljan što smo mi s Filipom Morisom i Japan tabakom uspeli da postignemo dogovor oko odnosa države prema duvanskoj industriji. Potvrdio sam da ćemo poštovati obaveze i da ćemo se zalagati za pravu slobodnu trgovinu na Balkanu sa svim našim partnerima u regionu“, rekao je Parivodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari