Potpisan sporazum o kineskoj fabrici u Zrenjaninu 1Zrenjanin Foto: M. Pudar (Arhiva)

Izvršni direktor kineske kompanije „Shandong Linglong” Ven Bang stavio je danas potpis na sporazum o izgradnji fabrike guma u Zrenjaninu, zajedno sa ministrom privrede Goranom Kneževićem u prisutvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je navedeno, gradnja fabrike treba da počne u aprilu naredne godine u industrijskoj zoni u kojoj je gradska administracija Zrenjanina obezbedila 136 hektara zemljišta.

Pregovori nisu bili laki. Za dvadeset dana odlazimo u Kinu gde ćemo sa predsednikom Si Đinpingom potpisati ugovor o izgradnji nove fabrike i razgovarati o drugim investicijama. Za Zrenjanin dolazi bolje vreme – naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njegovim re;ima, sa tom kompanijom dolazi veliki broj dobavljača, kompanija koje sarađuju sa „Shandong Linglong-om“, a jedna od njih je kompanija koja se bavi proizvodnjom cinka, čiji predstavnik je takođe prisustvovao potpisivanju sporazuma za fabriku guma. Izgradnja fabrike u Zrenjaninu bi se odvijala u tri faze, zaljučno sa 2025. godinom a planirano je ulaganje od 870 miliona evra. Plan je da zrenjaninski pogon uposli 1500 radnika i da na tržište godišnje plasira 13,62 miliona automobilskih guma. Kineska korporacija gume prodaje u 180 zemalja sveta i ima status originalnog dobavljača za Ford, Hyundai, Fiat i Volkswagen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari