Potpisan ugovor o Aerodromu "Morava", Srbija dobija treći međunarodni aerodrom 1Foto: MGSI

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarsta, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpisala je danas u Kraljevu Ugovor o nenovčanom ulogu Srbije u privredno društvo “Aerodromi Srbije” radi povećanja osnovnog kapitala tog društva.

To će omogućiti da Srbija, posle niškog i beogradskog, dobije treći međunarodni aerodrom.

Potpisivanjem ugovora kojim država preduzeću Aerodromi Srbije prenosi imovinu vrednu 1,18 milijardi dinara, uključujući između ostalog pristanišnu zgradu i platformu, stvaraju se uslovi za funkcionisanje ovog aerodroma kao mešovitog, civilno-vojnog, navodi se usaopštenju.

Vlada Srbije će u ovaj aerodrom uložiti i dodatnih oko 8,5 miliona evra za osposobljavanje poletno-sletne staze, opremanja aerodroma, obuke i zapošljavanje oko 50 ljudi i druge troškove neophodne za funkcionisanje aerodroma.

Realizacijom ovih ulaganja, planirano je da AerodromMorava od 28. juna 2019. bude spreman za prihvat putnika i robe, a do tada se planira i završetak procesa sertifikacije za međunarodni avio-saobraćaj.

Aerodrom u Lađevcima inicijalno će moći da primi avione tipa ATR-72 i B-737, da bi kasnije, nakon dogradnje i proširenja piste  i staza za voženje, mogao da primi sve vazduhoplove bez ograničenja, uključujući i B-747.

Potpredsednica Vlade je ugovor potpisala sa direktorom Aerodroma SrbijeZoranom Pavlovićem, koji je u Kraljevu, sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, potpisao i Ugovor o zajedničkom korišćenju manevarskih površina, zone aerodroma za zajedničko korišćenje, tj. piste i staza za voženje (tzv. taksi staza).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari