Potpisan ugovor o regulatornom bloku energetskog sistema Kosovo-Albanija 1Foto: FoNet Zoran Mrđa (Ilustracija)

Kosovska elektrodistribucija (KOSTT) i albanski operator prenosnog sistema (OST), potpisali su danas u Tirani, ugovor o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo-Albanija.

Izvršni direktor KOSTT Iljir Šaja istakao je da se, tim sporazumom, Kosovo odmaklo od Elektromreže Srbije (EMS) i postalo deo albanskog operatera.

Sporazum je potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO), navodi u saopštenju KOSTT koje prenosi portal Kosovo Onlajn.

Očekuje se da će taj sporazum stupiti na snagu aprila 2020. godine. „Regulatorni blok, koji se sastoji od dve regulatorne zone, KOSTT i OST, ima za cilj lakši rad dva elektroenergetska sistema, kako sa tehničkog, tako i ekonomskog aspekta. To će omogućiti lakši rad i balansiranje oba sistema, smanjiti troškove i razmeniti rezerve sistema“, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor KOSTT Iljir Šaja, istakao je, da se potpisivanjem tog sporazuma, Kosovo odmaklo od Elektromreže Srbije (EMS) i postalo deo OST. „Ovo je istorijski sporazum za Kosovo i KOSTT, jer smo do sada kao KOSTT bili u okviru regulatornog bloka EMS (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija).

Potpisivanjem tog sporazuma i započinjanjem njegove primene u aprilu 2020. godine, definitivno se odvajamo od srpskog regulatornog prostora i postajemo deo regulatornog bloka sa Albanijom“, rekao je Šalja. Generalni direktor OST Skerdi Drenova, istakao je, da taj sporazum stvara povoljne uslove za optimalno korišćenje proizvodnih resursa unutar bloka, prenosi Kosovo Onlajn.

Agencija Rojetrs javila je danas iz Prištine da će se Kosovo u aprilu iduće godine „pridružiti energetskoj mreži Albanije“, te da se danas potpisanim sporazumom završava zavisnost od elektromereže Srbije koja je „trjala decenijama“.

Roters navodi kako „nije bilo reagovanja srpskog mrežnog operatera EMS nakon što su sporazum u Tirani potpisali kosovski mrežni operater, KOSTT i albanski operator, OST“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari