Povećani prihodi lokalnih samouprava 1Foto: Freeimages/ Ivan Prole

Prva faza programa „Reforma poreza na imovinu“ povećala je učešće prihoda od tog poreza u ukupnim budžetima lokalnih samouprava sa sedam na dvanaest do 14 odsto…

… rečeno je na Okruglom stolu u Kragujevcu na kojem su predstavljeni rezultati tog programa koji je, uz podršku Švajcarske agencije za razvoj, primenjen u devet pilot opština istočne Srbije.

Viša projektna menadžerka programa Nataša Čorbić ocenila je da je uz povećanje procenta učešća prihoda od poreza na imovinu u opštinskim budžetima uvećan i procenat naplate.

– U nekim mestima naplata poreza na imovinu povećana je i 200 i 300 odsto, u odnosu na period pre seta aktivnosti koje opštine sprovode uz našu podršku“ rekla je Čorbić, napominjući da se program „Reforma poreza na imovinu“ sada nalazi u drugoj fazi, koja takođe podrazumeva pomoć opštinama i gradovima u Srbiji da uvećaju naplatu poreza na imovinu i obuhvat popisane imovine na svojoj teritoriji, putem angažovanje popisivača.

Pored povećanja obuhvata i naplate poreza, važan je, prema njenim rečima, i treći „stub“ aktivnosti ovog programa, koji se sastoji od uključivanja građana u proces donošenje odluka na nivou lokalnih samouprava o tome kako će se i za koje projekte trošiti sredstava prikupljena od poreza na imovinu.

Pre Kragujevca, okrugli sto o reformi poreza na imovinu održan je u Užicu. Istovetni skupovi u narednom periodu će, kako je najavljeno, biti organizovani i u Paraćinu, Sremskoj Mitrovici i Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari