Prijem za francuskog ambasadora u Šapcu 1Foto: Grad Šabac

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini  je bio gost grada Šapca.

Za njega je gradonačelnik Nebojša Zelenović priredio prijem i sa svojim saradnicima predstavio privredne i kulturne potencijale grada i projekat neposrednog izjašnjavanja – jedinstveni poduhvat Grada Šapca i primer suštinske decentralizacije. Mondolini je kazao je da je prvi put u Šapcu i da su mu pozitivni utisci vezani za grad i njegovo uređenje.

– Sa gospodinom Zelenovićem sam razgovarao o ekonomskoj i kulturnoj saradnji. Za nas je posebno značajno da se francuski jezik uči u Srbiji, a posebno u Šapcu. Srećan sam što se nalazim u gradu koji je otvoren za zajedničke vrednosti značajne za Francusku i za Srbiju. Francuska u potpunosti podržava integraciju Srbije u EU, ali je značajno i to da se konkretno pokaže ovde u Srbiji da se te vrednosti primenjuju, rekao je ambasador Francuske.

Otvarajući izložbu u Biblioteci šabačkoj „Naša istorija, naša sećanja“ Mondolini je ukazao na duboko i trajno prijateljstvo dva naroda, posebno kada se ima u vidu stradanje Šapca koji je izgubio polovinu stanovništva u Velikom ratu. Nakon što je nazvan Malim Parizom Šabac je, nažalost, proglašen i Srpskim Verdenom, pa je zajedno sa Beogradom odlikovan Ratnim krstom Francuske. Izložba pokazuje zajednički pobednički pohod srpske i francuske vojske u oslobađanju Srbije, ali dokumenata o stradanju Šapca nema, jer je sve popaljeno i izgubljeno tokom bombardovanja i okupacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari