Privrednici: Mi i ovako dobro sarađujemo s Hrvatima 1Foto: EPA

Iskreni i srdačni, u pozitivnoj atmosferi i bez naboja bili su razgovori srpskih i hrvatskih privrednika u Zagrebu pre dva dana, tvrde za Danas biznismeni iz Srbije koji su bili deo privredne delegacije koju je predvodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Delegacija Srbije brojala je 17 predstavnika, vlasnika ili menadžera najvećih srpskih kompanija, a jedan od njih, vlasnik Alco grupe Miroljub Aleksić, za Danas kaže da su sastanci bili „obostrano iskreni i srdačni i sa atmosferom i željom da se ostavi prošlost, a da se gradi nova zajednička budućnost“.

– To se osetilo među političarima, a i između nas poslovnih ljudi.

Ispred Privredne komore i na ulicama nije bilo nikoga ko vas je popreko pogledao. Razgovori su bili i konkretni i korisni za nas, mada se mi i ovako razumemo i dobro sarađujemo – ističe Aleksić.

To je, kako kaže, čuo i od ostalih kolega iz delegacije.

– Verujem da je ovo prekretnica u političkom smislu i da će politika sa obe strane dodatno postaći biznis – napominje vlasnik kompanije u čijem su sastavu, između ostalih, i kompanije Pionir, Hissar, Alfa plam, Koštana.

U delegaciji PKS bio je i predsednik Nadzornog odbora kompanije Metalac Dragoljub Vukadinović, koji kaže da je susret srpskih i hrvatskih privrednika održan u „pozitivnoj atmosferi, bez naboja“.

– Iako moram da kažem da takvih tenzija u svetu biznisa i nema, mi se rukovodimo interesom, ako postoji tržište, onda ima i dogovora i posla. Ako se i pojave barijere, njih uglavnom prave političari. Mi smo na skupu sa hrvatskim privrednicima ukazali da je toga u prošlosti bilo, nekad duže, nekad kraće i složili smo se da bi ih trebalo ukidati – kaže za Danas Vukadinović.

On dodaje da je bilo razgovora i o zajedničkim investicijama dve države, pominjane su pruge, ali i mogućnosti korišćenja evropskih fondova, organizovanja sportskih manifestacija.

– Bilo je dosta razumevanja među privrednicima od kojih neki od ranije sarađuju pa je to bila prilika da se ponovo sretnu, neki su dogovorili da to čine ubuduće. Međutim, nije bilo konkretnih potpisanih ugovora ukoliko to neko ranije nije dogovorio – napominje Vukadinović.

Osim Metalca i Alco grupe, svoje predstavnike imale su i kompanije Moji brendovi, Komtrejd, Nektar, Eliksir, MK grupa, Matijević, Zlatiborac, a predsednik PKS Marko Čadež je još u Zagrebu rekao kako Srbija „ima nikad bolju poslovnu klimu“, kao i da ima kompanije sposobne da investiraju van granice Srbije. U isto vreme predsednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović najavio je otvaranje predstavništva u Srbiji i rekao da uprkos problemima iz prošlosti srpski i hrvatski privrednici imaju i imaće poslovne interese.

Iz godine u godinu saradnja srpske i hrvatske privrede ide uzlaznom putanjom (uz povremene probleme sa carinskim barijerama). Hrvatske firme su investirale u Srbiji 750 miliona evra, čime je naša zemlja susedima postala četvrta po veličini investiciona destinacija. S druge strane, u poslednje dve godine Srbija beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. Najveći problem za Srbiju u ovom odnosu bio je to što više od 200 firmi iz Hrvatske posluje na teritoriji Srbije, dok u isto vreme svega desetak srpskih radi na prostoru Hrvatske.

Kostić zainteresovan za deo Agrokora

U izjavi za hrvatsku televiziju RTL vlasnik MK grupe i deo srpske privredne delegacije u Zagrebu Miodrag Kostić rekao je hrvatskim novinarima da je zainteresovan za kupovinu bar jednog dela Agrokora.

„Agrokor je velika kompanija, s velikim aktivama. Svakako neće ostati u obliku jedne kompanije. Pratimo nagodbu, i u skladu s tim sigurno će doći do prodaje. U onom delu prerade poljoprivrede, bićemo veliki investitor“, rekao je Kostić za RTL. Kostić je, kako prenose domaći mediji, nedavno kupio i turistički kompleks kod Umaga, a vlasnik je i hotela Kempinski palas u Portorožu u Sloveniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari