Prodaja srpske robe na Kosovu pala 40 odsto 1Foto: EPA KUSHTRIM TERNAVA

Kosovo je pre dve sedmice uvelo porez od 10 odsto na sve proizvode iz Srbije i BiH, a samo za prvih osam dana od uvođenja te mere srpska privreda je izgubila nekih 40 odsto u odnosu na isti period mesec dana ranije.

„Kosovo je mere uvelo 6. novembra i od tada pa narednih osam dana, do 14. novembra, za Kosovo je otišlo robe u vrednosti od 6,4 miliona evra, dok je u istom periodu u oktobru vrednost robe koja je iz Srbije prodata Kosovu bila 10 miliona evra“, kaže za Danas ministar trgovine Rasim LJajić.

Zbog mera koje je Kosovo uvelo, kršeći tako sporazum CEFTA, LJajić i ministar trgovine BiH Mirko Šarović najavili su da neće ići na ministarsku konferenciju ove organizacije početkom decembra, ukoliko do tada Kosovo ne povuče odluku o povećanju poreza. LJajić je objasnio da za kontramere ne postoji manevarski prostor i da se sada čeka potez pre svega evropske i američke administracije.

„Obraćali smo se svima, ali još nema konkretnih koraka, samo nagoveštaji“, ističe LJajić.

Za to vreme, privrednici koji prodaju robu na Kosovu su, kako kaže LJajić za naš list, usporili, čekaju da vide šta će se desiti, dok su sa prodajom nastavili samo oni koji su vezani ugovorima.

„Nova roba gotovo da ne odlazi na Kosovo“, ističe LJajić i napominje da Kosovu najviše prodajemo struju, gasno ulje, motorni benzin, šećer i suncokretovo ulje. Prema rečima ministra trgovine, NIS je prvi na listi prodavaca iz Srbije jer izvozi robu vrednu 46 miliona evra, iza njih je Koka-Kola sa 26 miliona evra.

LJajić je pre nekoliko dana rekao za Danas kako uvođenje kontramera nije rešenje jer Srbija gotovo da ne kupuje ništa sa Kosova. Iako krši Sporazum Kosovo ne može da bude izbačeno iz CEFTA jer da bi se to dogodilo sve zemlje članice, čak i ona koja krši Sporazum, moraju da glasaju za takvu odluku.

S druge strane, mogućnost da se Kosovu sabotira prevoz robe preko srpske teritorije ka zemljama EU za ministra trgovine, takođe, nije opcija.

„U proseku kroz Srbiju sa Kosova ka zemljama EU prođe mesečno 5.000 kamiona sa robom, a iz EU ka Kosovu čak 30.000 kamiona. Mi bismo mogli da pravimo problem, ali onda bismo mi bili krivi i optuženi kako kršimo SSP, a ne želimo da se to desi“, napominje LJajić.

Ministar trgovine rekao je ranije našem listu da je mera koju je Priština uvela dugoročno neodrživa, jer bi najveću cenu ustvari plaćali ljudi koji žive na Kosovu. On ne misli da je ovo politički potez usmeren isključivo protiv Srbije, već da je ovo više deo unutrašnje borbe između Hašima Tačija, koji je pričao o tome da je protiv ovih mera, i Ramuša Haradinaja, ali i pritisak interesnih lobija koji žele da eliminišu konkurenciju. Inače, odluku o uvođenju poreza na proizvode iz Srbije i BiH u Prištini su objasnili pritiskom domaćih proizvođača koji su se „žalili na loš tretman koji imaju od Srbije i BiH“.

Od početka godine do polovine oktobra na Kosovo je ušlo robe iz Srbije u vrednosti od oko 360 miliona evra, dok je plasman u Srbiju iznosio samo 23 miliona evra. Iz Srbije na Kosovo je, prema podacima Instituta za statistiku Kosova, u poslednjih sedam godina odlazilo u proseku robe u vrednosti između 300 i 400 miliona evra godišnje.

Vučić: Ja molim kosovske vlasti

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je juče prištinske vlasti da ukinu uvedene carine na srpsku robu. „Ja ih pozivam, ja ih molim, jer je to važno i za naše i njihove privrednike. Da molimo i Prištinu da ukine ove takse, da molimo EU da vrši pritisak na njih“, rekao je Vučić, dodajući da Srbiji nije u interesu da zaustavi hiljade kamiona koji tamo odlaze. On je dodao da Beograd neće nastaviti razgovore sa Prištinom, sve dok oni ne povuku takse i poručio da Srbija tim merama gubi milion evra dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari