Kosovo: Opozicija napustila sednicu Skupštine kada su na dnevni red došli međunarodni sporazumi 1Skupština Kosova, arhiva EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Demokratski savez Kosova (DSK) pozvao je danas opozicione političke stranke da napuste salu u kojoj se održava plenarna sednica Skupštine Kosova, kada je na dnevni red došla ratifikacija nekoliko međunarodnih sporazuma.Do poziva DSK je došlo nakon neuspeha da se održi parlamentarna debata o izveštaju američkog Stejt departmenta.

Poslanik DSK Driton Seljmani pozvao je poslanike opozicije da napuste sednicum navodeći da je danas 304. dan kako Kosovo ima sankcije „i kako takvi međunarodni sporazumi gube na značaju“.

„Ne želimo da nastavimo da budemo deo ovog rušenja parlamentarizma i parlamentarnog života ovde, od ovog trenutka ne ostajemo u sali“, kazao je on.

Predsednik parlamenta Gljauk Konjufca je posle toga kazao kako se o međunarodnim sporazumima ne može razgovarati, jer je potrebno 80 poslanika da prisustvuje i glasa.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja rekla je da opozicija „blokira 300 miliona evra sredstava iz međunarodnih sporazuma“.

„Sa žaljenjem moram da kažem da su u trenutku kada je poslanik Driton Selmanaj iz DSK najavio odlazak poslanika ove poslaničke grupe iz sale, u sali bila samo tri od 16 poslanika. Budite otvoreni i priznajte građanima Kosova i vašim biračima da ne ispunjavate ovu dužnost koju ste dobili jer je poznato da je za glasanje o međunarodnim sporazumima potrebno dve trećine poslanika Skupštine Kosova“, kazala je Kusari Ljilja.

Opozicija u Skupštini Kosova već šest meseci odbija da glasa za ratifikaciju međunarodnih sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari