Proizvođači i uvoznici: U Srbiji moguća nestašica nekih sorti semenskog kukuruza 1Foto: Pixabay/Sspiehs3

Na tržištu semenskog kukuruza u Srbiji ove godine će verovatno nedostajati dovoljne količine i traženih sorti kukuruza jer ga još nema dovoljno u prodaji, rekli su danas proizvođači i uvoznici te robe.

Stručni saradnik doradnog centra BSP iz Srbobrana Miroslav Malešević rekao je da je za ovogodišnju setvu kukuruza na oko milion hektara u Srbiji potrebno oko 20.000 tona semena.

„Nadležne institucije i laboratorije treba da pojačaju kontrolu kvaliteta uvoznog semena kukuruza kako ne bi ušlo seme slabije klijavosti i lošije genetske čistoće“, rekao je Malešević za Betu.

Rukovodilac Odeljenja za marketing u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“ Života Jovanović ocenio je da semenski kukuruz možda neće nedostajati po količini, već po vrstama pojedinih hibrida.

„Sada su najtraženije sorte hibrida sa kraćom vegeracijom i pogodnošću za berbu kombajnom jer nema dovoljno radne snage“, rekao je Jovanović.

Dodao je da je Srbija do 2002. godine proizvodila dovoljno semenskog kukuruza za domaće potrebe, a da su tada na tržište ušle inostrane firme koje ga uvoze.

To je, prema njegovim rečima, razlog zašto su domaće firme morale da nađu tržište za svoju robu u inostranstvu.

Institut za kukuruz „Zemun polje“, kako je rekao, danas tu robu izvozi u dvadesetak zemalja i spreman je da domaćem tržišetu ponudi seme kukuruza za oko 250.000 hektara.

On je rekao da je semenski kukuruz tog Instituta poskupeo oko 300 dinara u odnosu na prošlu godinu.

Direktor firme KWS Srbija Pavle Sklenar izjavio je da je ta firma pripremila količinu semena koja je okvirno za desetak odsto veća od plana za 2021. godinu.

„Manja ponuda od tražnje na tržištu možda je i posledica povećanog interesovanja za setvu kukuruza zbog dobre cene koja je za nekih 30 odsto viša nego prošle godine“, rekao je Sklenar.

Dodao je da će na tržištu možda nedostajati najtraženiji hibridi kukuruza jer se oni tradicionalno uvek prvi i prodaju.

Cena semenskog kukuruza koji isporučuje KWS na tržište Srbije ove godine je, kako je rekao, za 100-200 dinara po vreći viša u odnosu na prethodnu godinu.

KWS Srbija, prema njegovim rečima, proizvodi najveći deo semena kukuruza u Srbiji, a određene manje količine uvozi iz Mađarske i Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari