Proizvodnja u Fijatu ponovo prekinuta, pauza traje do kraja avgusta 1Foto: FoNet

Proizvodne i montažne trake u kragujevačkom Fijat Krajsleru danas su ponovo zaustavljene, i to na duže. Opet bi mogle da budu pokrenute krajem avgusta ili početkom septembra.

Radnici kragujevačke fabrike koji, zbog epidemije kovida 19, nisu radili od 16. marta do 7. jula, zvanično će od ponedeljka, 20. jula do kraja meseca, ponovo biti na plaćenom odustvu sa 65 odsto od redovne plate.

Od početka narednog meseca biće na tradicionalnom tronedeljnom kolektivnom godišnjem odmoru, a od 21. do 28. avgusta na novom plaćenom odustvu.

U fabričkom  Samostalnom sindikatu kažu da će zaposleni u Fijat Krajsleru na plaćenim odustvima, krajem jula i avgusta, da budu zbog “usklađivanja proizvodnje sa zahtevima tržišta”, odnosno zbog slabe tražnje modela “500L” na evropskim, odnosno na tržištima Italije, Španije i Francuske, na kojima se godinama unazad najbolje prodavao, ali je plasman usled epidemije kovida 19 stao i u tim zemljama.

Od početka godine do danas, u kragujevačkom Fijat Krajsleru, prema slobodnijoj proceni, je proizvedeno između 15.000 i 20.000 gotovih automobila sve tri verzije modela “500L”.

To je otprilike na nivou  plana za ovu godinu koji je, prema nezvaničnim informacijama, upola manji od onog iz 2019. kada je iz pogona kragujevačke fabrike izašlo oko 40.000 vozila.

Ukoliko je ovogodišnji plan proizvodnje u Kragujevcu već dostignut, onda je veliko pitanje da li će trake više biti pokretane do kraja godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari