Projekti dolaze niotkuda 1Foto: Vikipedija/Dekriarh

„U čudu sam zbog ovoga što sam video i čuo o Marini Dorćol. Ovo je neverovatno“, prokomentarisao je arhitekta Dragoljub Bakić prekjučerašnje javljanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Praga gde su mu češki investitori pokazali projekat rezidencijalnog bloka koji će biti izgrađen na mestu gde se danas nalazi oronula marina na Dunavu, odmah pored stare elektrane na ugalj „Snaga i svetlost“ koja bi trebalo da postane muzej Nikole Tesle.

„Ovo je kao kod Beograda na vodi. Niotkuda se pojavljuje projekat. Pokazuju ga predsedniku, on se oduševljava. Onda on prosleđuje zameniku gradonačelnika koji je oduševljen što su mu pokazali kako će da izgleda deo Beograda. Ne znam da li se još negde tako razvija grad“, rezigniran je Bakić, tim pre što je baš u tom trenutku protestovao u bari Revi koja se pretvara u divlju deponiju građevinskog šuta.

Da će se lokacija Marina Dorćol razvijati nije nikakvo iznenađenje. Još 2006. godine grad Beograd je dao u zakup na 99 godina, ali investitor nije ništa uradio narednih 10 godina te mu je lokacija oduzeta 2016. godine. Na aukciji 2019. pojavljuje se češka kompanija Sebre, koja preko preduzeća MD investment kupuje ovu parcelu od 4,3 hektara za oko 32 miliona evra. Tadašnji direktor te firme izjavio da se radi o investiciji od 150 miliona evra. Nevladine organizacije su još tada protestovali protiv prodaje tog placa tražeći da se on pretvori u javnu površinu dostupnu svim Beograđanima.

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd ističe da je Marina Dorćol ogroman invazivan projekat koji će biti na samoj obali koji će dodatno zagušiti taj deo grada.

„Nemamo ništa protiv gradnja ukoliko ona ostavlja prostora za ono što je javno i zajedničko i što je u skladu sa rastom grada koji to može da podnese. Ovde nema ni infrastrukture i zato smo protiv takvih projekata“, napominje Lazović.

Kasnije je to prebačeno na preduzeće Sebre Marina Dorćol, a prekjuče se moglo čuti da će u razvoj ove parcele biti uloženo celih 300 miliona evra.

Inače ova kompanija započinje ogromne projekte u Beogradu. Pored Marine Dorćol, oni su vlasnici i Avala filma sa svojih 30 hektara na Košutnjaku koje su namerili da grade, ali se prošle godine nakon protesta građana i 80.000 potpisa navodno odustalo od tog projekta. Takođe, Vučiću su u Pragu predstavili i građevinu koja će nići u Mitićevoj rupi na Slaviji, na lokaciji na kojoj su suvlasnici.

Lazović ima pitanje i kako je moguće da se projekti dogovaraju, a svi zakonski uslovi još nisu ispunjeni.

„Kako to da predsednik u Pragu obećava gradnju kada još nisu završeni urbanistički planovi za gradnju i u Marini Dorćol i na Košutnjaku i u Mitićevoj rupi. On tamo sa investitorima dogovara iako to još nije po zakonu. Oni izgleda ne samo da nisu odustali od Košutnjaka, već su nedavno imali i tajni sastanak na kome su o tome razgovarali sa predstavnicima države, a sada imaju i javni sastanak. Ova država i dalje funkcioniše po nekim planovima i zakonima, a ne tako što neko kaže da će se negde nešto graditi. Oni su ustuknuli kada smo skupili 80.000 potpisa protiv gradnje na Košutnjaku, ali sada to treba ozvaničiti“, poručuje Lazović.

Bakić smatra da tako važne lokacije moraju da se urade kako treba, da Urbanistički zavod da urbanističke uslove, da se ide na međunarodni tender, pa kada se izabere najbolji da se prave idejni i glavni projekat.

„Kod nas je proces obrnut. Imamo princip građenja po kom strani investitori donesu projekat i kažu ovako će vam izgledati Beograd. Važan je kapital, važni su investitori. Neki Česi i Arapi donose projekte kako će izgledati Savski amfiteatar, Dorćol… Pabirče se gotovi projekti po svetu. Ali nije to još gotovo, tako će biti i sa Makišom, Blokom 18 na Novom Beogradu…“, ocenjuje Bakić.

Prema najavama investitora gradnja će započeti u drugoj polovini naredne godine, a trajaće šest godina dok se kompletno ne završi. Marinu Dorćol projektovali su češki arhitekta Stanislav Fiala i Jelena Kuzmanović.

Trijumfalna kapija u Beograd

U poseti Češkoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić je imao sastanak i predstavnicima kompanije Sebre nakon čega je izjavio da „češka kompanija planira da više od milijardu evra investira samo u Beogradu, Marina Dorćol će izgledati veličanstveno, ti ljudi su kupili mnogo zemlje i u drugim delovima Beograda. U Mitićevoj rupi biće veličanstvena zgrada, imaće i luk koji će ličiti na Trijumfalnu kapiju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari