Promena parcele ne sprečava rušenje 1Foto: Insajder

Bez obzira što je nelegalni objekat na oko 1.000 kvadratnih metara koji je na Kopaoniku izgradila investitorka Snežana Mitković u međuvremenu upisan na novu parcelu to zakonski gledano ne može da odloži rešenje o njegovom rušenju koje je donela Republička građevinska inspekcija.

– To što se nelegalni objekat koji je predviđen za rušenje ne nalazi više na istoj adresi pravno gledano ne može da bude razlog za prolongiranje njegovog rušenja. S obzirom da se objekat nalazi na prostoru na kome gradnja tog tipa nije dozvoljena, da je doneta i odluka o rušenju objekta, to što se on sada nalazi upisan na drugoj parceli ne sprečava njegovo uklanjanje. Naime, jedino što je potrebno jeste to da se prilikom izvršenja rušenja ustanovi da je reč o istom objektu iz rešenja i nakon toga se može pristupiti njegovom uklanjanju – kaže za Danas advokat Branko Pavlović. Prema njegovim rečima, to što je došlo do promene nakon donošenja izvršne odluke ne može odložiti izvršenje iste.

– Primera radi, ako se propiše određena mera prema meni a ja u međuvremenu promenim ime, to nikako ne može da bude izgovor da se mera ne primeni ako se utvrdi da je reč o istoj ličnosti. Po istom principu objekat na Kopaoniku mora da bude srušen – naglašava Pavlović.

Podsećanja radi, Republička građevinska inspekcija je, nakon pisanja BIRN-a, utvrdila da se na vrhu Kopaonika u Nacionalnom parku na parceli 1877/1 gradi bespravni objekat i donela rešenje o njegovom rušenju, koje je postalo konačno, 24. januara. Na prostoru Nacionalnog parka inače nije dozvoljena izgradnja takvih objekata. Protiv tog rešenja investitorka Snežana Mitković pokrenula je spor pred Upravnom sudom. U međuvremenu, portal Insajder je otkrio da parcela 1877/1 KO Brzeće na kojoj je izgrađen nelegalni objekat na Pančićevom vrhu više ne postoji, to jest da se bespravni objekat sada vodi na novoj parceli 1877/4. Takođe, utvrđeno je da je objekat na novoj parceli upisan bez napomene da za njega nije izdata građevinska dozvola, iako je to obavezno. Kako objašnjavaju u Službi katastra opštine Brus, došlo je do podele parcele (preparcelizacije), na kojoj se nalazi nelegalni objekat, na zahtev Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“. Preparcelacija je obavljena u decembru 2017. godine zbog kako je navedeno potreba postupka dobijanja dozvola za novu ski-stazu na lokaciji Krčmar.

S obzirom da investitorka vodi spor pred Upravnim sudom kojim pokušava da ospori odluku Republičke građevinske inspekcije o rušenju nelegalnog objekta pojavila se bojazan da će iz formalnih razloga, odnosno promene parcele na kojoj se nalazi sporni restoran na Pančićevom vrhu, doći do odlaganja rušenja tog objekta. Međutim, shodno stručnom objašnjenju našeg sagovornika ne postoji mogućnost da se donesena odluka Republičke građevinske inspekcije ospori i njeno izvršenje prolongira na osnovu promene parcele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari