Protest advokata u Kragujevcu: Pravno nasilje od koga će stradati građani 1Foto: Zoran Mišić

I u Kragujevcu je danas, ispred zgrade Osnovnog suda održan protest advokata zbog odluke Vrhovnog kasacionog suda a povodom tužbi građana za nezakonitu naplatu troškova obrade kredita i plaćanje premije osiguranja kod NKOSK a koje su prethodne tri godine građani (i advokati) redovno dobijali.

VKS je prošlog četvrtka, 16. septembra „prelomio” da banke imaju pravo da naplaćuju i jedan i drugi trošak a ispred kragujevačkog Suda, po kiši, okupilo se pedesetak advokata u mirnom protestu povodom ove, po njima, nelegalne odluke.

– Vrhovni kasacionu sud je sam sebi „zabio nož u leđa” jer je izmenio svoj stav iz 2018. godine a koji je bio jasan i decidan „da banke nisu imale pravo da naplaćuju druge troškove korisnicima kredita osim kamata. Dakle, nisu imale pravo da naplaćuju tropkove obrade kredita kao ni osiguranja stambenih kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita a sada su doneli potpuno suprotnu odluku – da su banke imale pravo da mogu ugovarati i naplaćivati te troškove, kaže Zlatko Milić, advokat i jedan od učesnika protesta.

Po njemu to je zaista veliki problem koji će izazvati opšti kolaps, pre svega kod građana a ne u advokatskoj struci koja te poslove i obavlja samo na osnovu njihovog punomoćja.

– Veliki broj građana ovom odlukom dospeće u ogromne finasijke probleme. Zbog toga je ovo borba u kojoj advokati oraju da istraju zajedno sa građanima, ističe on, dodajući da će za dalje korake u svom protestu sačekati razgovor (koji je zakazan) predsednika Advokatske komore Srbije sa predsednicom Vrhovnog kasacionog suda.

Ako do pomaka u pregovorima ne dođe, kragujevački advokati smatraju da im je onda jedini korak stupanje u radikalan protest i paralizovanje pravosudnog sistema.

Iako, advokati u Kragujevcu, u ovom trenutku ne znaju tačno koliko je na ovom području njihove jurizdikcije u poslednje tri godine bilo ovakvih slučejeva „u kojima su banke morale da vrate ono što nisu imale pravo da im uzmu” oni procenju da se ta brojka kreće od nekoliko hilja pa do više od 10.000 ovakvih procesa i građani koji su ih tužili (kao i advokati) dobijali su ih stoprocentno.

Za advokate je ovo „pravno nasilje” i „podleganje pritisku bankarskog lobija” i oni podsećaju da je ova odluka VKS treći pokušaj da se ovaj zakon promeni.

Prvi je bio „na mala vrata” kroz Zakon o parničnom postupku, drugi je bio pokušaj da poslanici kroz svoja „autentična tumačenja” daju svoje mišljenje Skupštini o ovom zakonu i ovo pokušaju nisu „prošli”.

– Evo sada jesu. Sudije Kasacionog suda su preinačenjem svoje sopstvene odluke „sebi osvetlali obraz”, sarkastični su advokati iz Kragujevca. Da ovo nije samo protest advokata već i građana, pokazao je Milan Jeftić, prosvetni radnik koji nema ovakvu vrstu spora ali je došao da podrži protest „kao građanin ove države”.

– Pravna država bi trebala da je osnovnu uslov napretka naše zemlje i zakoni u njoj moraju da se poštuju. Jednom donet zakon, iz kojeg proizilaze odrđena pravna dejstva ne može tek tako lako da se dijametralno surotno promeni, od stane istog pravosudnog tela. Takvo poigravanje sa zakonima unosi veliku nesigurnost kod građana i utiče na sve sfere njihovog načina života, smatra on.

Da podrži protest advokata došao je i Zvonko Marković, predsednik Advokatske komore Kragujevca.

– Naravno da podržavam kolege. Vrhovni kasacioni sud je prvo zauzimao jedan a sada – drugi stav, a pri tom su u pitanju iste sudije i isti sud. To je nedopustivo i stvara pravnu nesigurnost, smatra Marković, koji je na protestu iz kolegijalnih razloga a on, lično se ne bavi ovakvim procesima već ih „prepušta” mlađim kolegama „od kojih većina živi baš od toga”.

Na pitanje da li očekuje ikakve promene u odluci VKS posle protesta advokata u svim gradovima Marković iskreno priznaje „da na to pitanje nema odgovor”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari