Protest vojnih penzionera sutra u 11 časova 1Arhivska fotografija Foto: Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (arhiva)

Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i udruženja i organizacija najavila su da će orzanizovati protest 26. septembra ispred zgrade Vlade Srbije u 11 časova.

Vojni sindikat Srbije, kako navode u saopštenju podržava zahteve Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i udruženja okupljenih oko njih iz prostog razloga što ista sudbina pogađa i sve zaposlene u Vojsci Srbije.

„Minimum zarade je definisan, ali nikada isplaćen. Topli obrok i regres su uvedeni u Zakon o Vojsci Srbije ali i nakon 5 meseci od stupanja na snagu ne postoji volja da se primene. Minuli rad je preko noći umanjen sa 0,5 odsto na 0,4 odsto iako je u pitanju neminovno bilo stečeno pravo. Pravda za „Veliki vojni dug“ na ime nepropisno isplaćenih zarada od 2000.-2008. godine ne samo što nije nikada dostignuta, već je veštim manipulacijama, zastrašivanjima sudova i lobiranjima gotovo onemogućena. Odbijanje razgovora sa zvaničnim predstavnicima zaposlenih i jednostranost u dijalozima, vređa zdrav razum i krši sve međunarodne konvencije čiji je Republika Srbija, dobrovoljni potpisnik. Ovo je samo delić spiska kome nema kraja …“, navode u saopštenju.

Takođe postavljaju pitanje, čemu zakoni? Pitaju se da li oni u Srbiji postoje samo deklarativno za prezentovanje svetu i služe kao sredstvo za borbu protiv građana kada to vlasti odgovara i kada postoji potreba da se disciplinuju smrtnici?

„Zakoni se moraju poštovati, pa ma kakvi bili. U suprotnom ova slika anarhične Srbije ostaće večna. Zakone donosi zakonodavna, izvršava izvršna, a kontroliše sudska vlast. Dokle god ne postoji jasna granica i postoje preplitanja, samovolje i nepoštovanja ovakve organizacije vlasti, Srbije nikada neće biti zemlja prosperiteta i zadovoljnih građana“, navode u saopštenju i pozivaju sve članove Vojnog sindikata Srbije koji su u mogućnosti da svojim prisustvom podrže protest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari