Prvo poverilačko ročište u trećem stečaju Srpske fabrike stakla 22. oktobra 1Foto: Printscreen/RTS

Prvo poverilačko ročište u trećem stečajnom postupku koji je otvoren nad Srpskom fabrikom stakla Paraćin, biće održano 22. oktobra u Privrednom sudu u Kragujevcu.

Na tom ročištu će biti održana i sednica Skupštine poverilaca, a ispitno ročište je zakazano za 12. januar 2021.

Stečajni postupak nad staklarom u Paraćinu je otvoren rešenjem Privrednog suda 15. septembra ove godine, na predlog DOO „Remontenergy“ iz Beograda kome je uz naknadu sva svoja potraživanja ustupio većinski poverilac staklare JP „Srbijagas“ Novi Sad.

Prethodno je propao Unapred pripremljeni plan reorganizacije stečajnog dužnika.

Privredni sud je otvorio stečajni postupak usvajajući kao razlog trajniju nesposobnost plaćanja stečajnog dužnika i nemogućnost izmirenja dospelih obaveza.

Portparol Privrednog suda u Kragujevcu, sudija Saša Milosavljević je rekao za agenciju Beta da su računi stečajnog dužnika na dan održavanja ročišta bili u blokadi neprekidno počev od 29. marta 2018. za iznos od oko 632 miliona dinara.

Dodao je da rešenje o otvaranju stečaja nije pravosnažno pošto je uložena žalba jednog poverioca o kojoj će odlučivati Privredni apelacioni sud.

„Ako bude potvrdjeno rešenje Privrednog suda o otvaranju stečaju,i prodje rok od 90 dana, a ne bude podnet ni jedan plan reorganizacije, ide se na bankrotstvo, znači unovčenje imovine“ kazao je Milosavljević.

Srpska fabrika stakla Paraćin je pred Privrednim sudom u Kragujevcu od 2017. koji je tri puta odlučivao o njenom stečaju.

Otvaranje stečajnog postupka je pre tri godine predložilo Privredno društvo DOO „Veksilum Balkan“ iz Čačka, a odbijen je rešenjem Privrednog suda u Kragujevcu.

Potom je, odlučujući po žalbi, Privredni apelacioni sud ukinuo to rešenje i vratio predmet Privrednom sudu na ponovni postupak.

Privredni apelacioni sud je zatim ukidao dva rešenja Privrednog suda u Kragujevcu kojima je bio otvaran stečajni postupak nad staklarom.

U međuvremenu je predlagač stečaja „Veksilum Balkan“ izvršio promenu svog sedišta iz Čačka u Beograd i u novembru 2018. godine povukao predlog za pokretanje stečaja, a sud je obustavio postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari