Pušten u rad Gradski data centar u Kragujevcu 1Kragujevac Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

U Kragujevcu je danas pušten u rad prvi Gradski data centar, u kome će se uz najsavremeniji sistem zaštite čuvati podaci grada, gradskih uprava, javnih preduzeća i ustanova, ali i obezbediti povezivanje za republičkim bazama podataka.

Projekat je donacija Kine u opremi i sistemskom softveru u vrednosti od oko dva miliona dolara.

„Ovo je prvi Gradski data centar ovog tipa koji predstavlja prvi prajvat klaud u jedinicama lokalne samouprave u Republici“, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić na otvaranju.

Rekao je da će se realizacijom ovog projekta konsolidovati IT infrastrukture svih gradskih uprava, preduzeća i ustanova i stvoriti preduslovi da svi podaci organa grada budu objedinjeni, maksimalno bezbedni i dostupni u svakom trenutku.

Prema njegovim rečima, prostor za smeštaj podataka je u visini od 0,5 petabajta i kapaciteti Gradskog data centra prevazilaze potrebe organa grada pa će biti dostupan univerzitetu i drugim zainteresovanima.

Direktor Kacelarije za informacione tehnologije u e-upravu Mihailo Jovanović je rekao da će Gradski data centar omogućiti Kragujevcu smeštanje svih baza podataka lokalne samouprave na jednom mestu i povezivanje sa bazama podataka na republičkom nivou.

Ocenio je da je to „iskorak“ u razvoju efikasne, ekomične i transparentne lokalne samouprave.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo je rekla da je kao novi oblik infrastrukture u digitalnom dobu Gradski data centar postao „centralni živac za pametan grad i veoma važan deo poslovnog okruženja“.

Ona je istakla doprinos kompanije Huawei koristeći vrhunske tehnologije i bogato iskustvu.

„Zajednička izgradnja ovog data centra predstavlja dobara početak saradnje Kragujevca sa kineskim partnerima u oblasti digitalizacije i visokih tehnologija“, rekla je Čen Bo.

Gradski data centar je privremeno smešten u dvorištu BIA u Kragujevcu, ali je u planu da bude premešten na lokaciju gde će biti državni Data centar koji je u izgradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari