Radikalizacija ukoliko ih premijerka ne pozove na razgovor 1

Ukoliko ih premijerka Ana Brnabić u roku od sedam dana zvanično ne pozove na razgovor, bivši radnici propalih društvenih preduzeća u Nišu i ratni vojni rezervisti radikalizovaće svoje proteste, odlučilo je danas dizanjem ruku nekoliko stotina okupljenih na protestu ispred Gradske kuće u Nišu

Okupljeni su, takođe aklamacijom, zahtevali da se razgovori između premijerke Brnabić i njihove delegacije održe u Nišu i pred kamerama, kako bi se izbegle manipulacije, a svi dogovori bili transparentni. Pojedini predstavnici vojnih rezervista, koji su se inače nedavno priključili protestima, podsetili su da se bivši radnici na tom mestu okupljaju svakog petka već deset godina, ali da nikakvih rezultata nema, ne samo zato što vlast ne želi da ispuni svoje obaveze prema njima, već i zbog toga što „neki među njima šuruju sa vlastima“.

Žarko Đorđević, predstavnik Organizacionog odbora bivših radnika propalih društvenih preduzeća, usprotivio se ovakvom stavu, rekavši nezvanično okupljenima da on „pregovara već pet godina“ i da „ne mogu neki novi učesnici protesta da određuju ko će biti pregovarači“. On je njihove govore nazvao „političkim“, naglašavajući da ovi protesti to nisu. Uprkos razmimoilaženjima, svi oni su „pred mikrofonom“ izmegli konkretne optužbe i pozivali na „jedinstvo“, pošto imaju iste zahteve, a „sve je bliži dan“ kada će vlast morati da na njih odgovori.

Dizanjem ruku je usvojeno i da će premijerki Brnabić pre potencijalnog razgovora sa njihovom delegacijom biti upućen spisak zahteva, među kojima su zahtev za isplatu zaostalih zarada i doprinosa radnicima propalih društvenih preduzeća, kao i za realizaciju socijalnog programa. Njoj će biti upućeni i zahtevi za isplatu ratnih dnevnica učesnicima rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine, dodelu nacionalnih priznanja borcima, ustanovljenje nacionalnih penzija borcima ili boračkog dodatka onima koji već primaju penziju, te usvajanje zakona o borcima.

– Ovo nisu politički protesti, ovde je gladan narod. Pozivamo i Beograd, Novi Sad i druge gradove da se pridruže nama u Nišu jer svi imamo iste probleme. Svi smo mi sa jedne strane, a sa druge je nenarodna vlast. Šta svi oni čekaju? Da nam sva deca odu u inostranstvo?- rekao je Dejan Milošević, predsednik Udruženja Toplički gvozdeni puk.

Okupljeni su još jednom podsetili da su još oktobra 2016. godine, kada je Vlada Srbije radno boravila u Nišu, od Vučića, koji je tada bio premijer, i ministra privrede Gorana Kneževića dobili obećanje da će im do kraja te godine biti isplaćene zaostale zarade, a da će nešto kasnije to biti učinjeno i u ostalim gradovima. Isplaja još nije počela, a Vučić je nekoliko meseci kasnije kazao da para za njih, ipak- nema, a da će isplata zaostalih zarada i ići „u skladu sa mogućnostima“.

Prema evidenciji Centra za socijalni rad, u Nišu ima više od devet hiljada bivših radnika društvenih preduzeća koja su nakon neuspešnih privatizacija i restruktuiranja otišla u stečaj, a kojima se na ime zaostalih zarada, prema preliminarnim projekcijama, duguje oko 4,5 milijardi dinara, ukoliko im se isplaćuju minimalci.

„Mi volimo ovu zemlju, ali vlast ne voli nas“

Protest bivših radnika i vojnih rezervista podržali su Policijski sindikat Srbije i Vojni sindikat. Okupljeni su nosili „Mi volimo ovu zemlju, ali vlast ne voli nas“, „Borci se umiriti neće“, „Radnici su robovi“, „AV care pomresmo, plate ne dobismo“, „AV care u kojem ćupu su naše pare“, „Ti si nas slao u rat, gde si sada“, „Niš ne kleči“, „Ne damo Južne vesti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari