Radna grupa Vlade Srbije osudila ometanje službenog lica u oduzimanju vozila nelegalnih prevoznika 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je Radna grupa Vlade Srbije za taksi prevoz osudila nedavni pokušaj sprečavanja službenog lica u vršenju dužnosti prilikom pokušaja oduzimanja vozila nelegalnih prevoznika u Beogradu.

Na današnjem sastanku te radne grupe kojim je predsedavala ministarka Zorana Mihajlović, razmatrano je sprovođenje mera za borbu protiv sive ekonomije, a u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Radna grupa je zaključila da je potreban pun i koordiniran angažman svih državnih organa kako bi se obezbedila dosledna primena usvojenih zakona, a posebno Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, Zakona o oglašavanju, Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakona o inspekcijskom nadzoru, Zakona o javnom redu i miru i Кrivičnog zakona.

U saopštenju je navedeno da je počela primena mera za suzbijanja sive ekonomije u oblasti drumskog transporta, ali da je potrebno da u tome aktivnije učestuju svi operativni timovi na nivou jedinica lokalne samouprave.

Timovi  su sastavljeni od predstavnika kriminalističke policije, odeljenja za privredni ili visokotehnološki kriminal, poreske uprave i poreske policije, saobraćajne inspekcije, komunalne policije, upravne inspekcije i predstavnika Ministarstva saobraćaja.

Izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju objedinjena je regulativa u oblasti taksi prevoza kako bi se izbegao uticaj korišćenja drugih propisa za nelegalno obavljanje delatnosti i generisanje sive ekonomije u drumskom transportu, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari