Radnici čačanskog FRA najavili novi protest zbog neuplaćivanja zaostalih doprinosa 1Foto: Katarina Pantelić

Radnici čačanske Fabrike reznog alata (FRA), koja se nalazi u procesu stečaja, najavili su danas novi protest jer im se ne uplaćuju zaostali doprinosi, koje bi trebalo da bude obezbedjeno u okviru socijalnog programa.

Isplata zaostalih doprinosa dogovorena je sa nadležnim ministarstvom početkom marta.

Predsednik Industrijskog sindikata Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) ne vrši isplatu zaostalih dopirnosa zato što im administrativne službe FRA nisu dostavile potpunu dokumentaciju.

„Država je uplatila doprinose za svih 452 radnika FRA, kojima fabrika duguje od 2010. godine, ali radnicima se ti doprinosi ne uplaćuju zbog nemarnog odnosa fabričkog rukovodstva i administracije, što predstavlja povredu prava iz radnog odnosa i iz penzijskog osiguranja“, rekao je Đelić.

On je rekao da je fabrika od 2010. prestala da uplaćuje radnicima socijalne i druge doprinose i da su administrativne službe od te godine „prestale da dostavljaju za PIO obrazac M42.

„Tražili smo od rukovodstva fabrike da naloži adminsitrativnoj službi da dostavi potrebne podatke za PIO, ali nema pomaka. Prinudjeni smo na protest, upozorii smo sve nadležne institucije da ćemo protestovati“, rekao je Đelić i dodao da datum protesta još nije određen.

Prethodni protest radnika FRA održan je polovinom avgusta, kada su zahtevali isplatu otpremnina za 280 radnika kao i isplatu zaostalih doprinosa.

Četiri dana posle tog protesta radnici su dobili otpremnine.

Đelić je rekao da su do sada gotovo svi radnici FRA dobili otpremnine u okviru socijalnog programa koji je dogovoren sa predstavnicima nadležnog ministarstva i da je još ostala uplata zaostalih doprinosa.

On je oštro reagovao i na odluku Agencije za licenciranje stečajnih upravnika da odredi zakupninu od 5,5 miliona dinara mesečno firmi koja je zainteresovana za zakup dela prostora FRA.

Prema njegovim rečima, ta firma je zainteresovana da se bavi proizvodnjom koju je imala FRA i uposlila bi oko 210 bivših fabričkih radnika.

„Visok zakup halskog prostora, koji je jedini uslov da bi ta firma počela sa proizvodnjom nekadašnjih proizvoda FRA je neodrživ i pod tim uslovima ne može niko da posluje. Pozivam Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika da dodje u FRA i vidi šta izdaje po toj ceni“, rekao je Đelić.

FRA je osnovana 1953, proizvodila je alate koje je i izvozila u zemlje u regionu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Posle kompletne isplate socijalnog programa radnicima fabrika će otići u stečaj zbog velikih dugovanja bankama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari