Radnici Gumoplastike od srede kreću u štrajk glađu 1

Posle osam meseci potpune obustave rada i prošlonedeljnog bezuspešnog pokušaja da blokiraju magistralni put ka Kumanovu radnici Gumoplastike iz Bujanovca odlučili su da od srede, 22. avgusta, stupe u štrajk glađu – jer im država ni godinu dana od kada su se prijavili za socijalni program isti nije isplatila.

U bujanovačkoj fabrici obuće više od 60 radnika je u totalnoj obustavi rada još od decembra prošle godine. U štrajk su ušli tražeći od većinskog vlasnika – države da im isplati dugovanja i ponudi socijalni program. Kada smo u martu prvi put pisali o problemu radnika ove fabrike, čekalo se usvajanje odluke kojom se utvrđuje program rešavanje viška zaposlenih za ovu godinu. Međutim, uprkos tome što je odluka usvojena početkom aprila radnici Gumoplastike još nisu stigli na red za isplatu socijalnog programa. U Ministarstvu rada za Danas su pre nekoliko dana rekli da to zavisi od toga kada će preduzeće „dostaviti potrebnu dokumentaciju“. Radnici kažu da im je direktor potvrdio da je sva dokumentacija predata još u junu, tako da oni više ne znaju kome da veruju. Zato traže da se utvrdi ko je odgovoran i da oni dobiju novac jer ove godine nisu primili nijednu platu, socijalno i penziono im nije uplaćivano. Kako im policija nije odobrila blokadu puta već samo protestnu šetnju naredne srede, odlučili su da tog jutra u sedam sati počnu štrajk glađu, ispred pogona fabrike u selu Klenike.

– Štrajk glađu će trajati do dobijanja obećanog socijalnog programa od strane nadležnog ministarstva ili do smrti svih radnika. Ovo je potez očajnika, jer smo svi radnici bez razlike, očajnici s obzirom da nemamo nikakva finansijska primanja, čime smo vrlo ozbiljno ugrozili egzistenciju svojih porodica, svoje dece – ističe poverenik UGS Nezavisnost i predsednik štrajkačkog odbora Slavoljub Ristić.

Kako kaže, njima socijalni program po Zakonu sleduje, što niko od nadležnih u ministarstvima i ne spori, ali veruje da se postupak namerno odugovlači. Radnici Gumoplastike su pisali svima, kako kaže, obaveštavali telefonom nadležne, slali imejlove, ali sve bez rezultata.

– Priča se o nekom BDP rastu, kod nas samo raste trava i ništa više, mi gledamo dnevnike, znate ponekad se i pitamo da li živimo u istoj državi kao ona gospoda sa kravatama koja pričaju o nekom patriotizmu, zalaganju, nekim snovima – ističe se u otvorenom pismu radnika bujanovačke fabrike.

Zahtev za privatizaciju Gumoplastike podnet je još juna prošle godine, a Vlada je u septembru 2017. na sednici odlučila da u ovoj firmi i pokrene privatizaciju. Ministarstvo privrede je oktobra prošle godine raspisalo javni poziv za prikupljanje pismenih ponuda o zainteresovanosti za kupovinu, ali od toga nije bilo ništa.

Plate u državnoj firmi od 8.000 do 15.000 dinara

Ne računajući 2018, država radnicima Gumoplastike duguje više od 12 miliona dinara za zarade jer su radnici tužili i dobili na sudu većinskog vlasnika – državu koja im je godinama unazad plaćala zarade znatno niže od propisanog minimalca. Naime, plate zaposlenima u ovoj fabrici koja se bavi preradom gume, plastike i metala bile su između 8.000 i 15.000 dinara.

Zbog toga su 43 radnika tužila poslodavca i svi imaju pravosnažne presude na osnovu kojih bi trebalo da dobiju 7,2 miliona dinara zato što su godinama, zaključno sa 2016, primali mnogo manje od zakonskog minimuma. Veštačenjem je utvrđeno da država duguje i 31 radniku koji nisu tužili poslodavca i to 5,4 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari