Radnici Gumoplastike u štrajku osam meseci 1Foto: IVAN MEĐEDOVIĆ

U fabrici Gumoplastika iz Bujanovca više od 60 radnika je u totalnoj obustavi rada još od decembra prošle godine.

U štrajk su ušli tražeći od većinskog vlasnika države da im isplati dugovanja i ponudi socijalni program za koji su se gotovo svi prijavili još juna 2017. Međutim, socijalni program ni četiri meseca od našeg prvog teksta o problemu zaposlenih u državnoj firmi na jugu Srbije, nije isplaćen. Najpre se, kako je Danasu krajem marta objašnjeno iz Ministarstva rada, čekalo da država usvoji Odluku kojom se utvrđuje program rešavanje viška zaposlenih za ovu godinu. Odluka je usvojena u aprilu, međutim, radnici Gumoplastike ni do danas nisu stigli na red.

– Komisija koja donosi odluku o tome kada će i koliko novca za koga biti izdvojeno iz tog fonda zasedala je i prošlog ponedeljka, ali o Gumoplastici nije bilo reči. Naš predsednik sindikata je bio na tom sastanku, reagovao je i obećano je da ćemo doći na red – kaže za Danas predsednik štrajkačkog odbora i poverenik UGS Nezavisnost Slavoljub Ristić.

On tvrdi da je iz firme državi prosleđena sva tražena dokumentacija, čak i naknadno traženi podaci o zapošljavanjima nakon 2013. i da je to sve završeno još početkom juna.

– Još se, međutim, ništa nije desilo. Radnici i dalje ne rade, dugovi preduzeća se gomilaju, a zaposleni nisu primili ništa ove godine, ni platu, ni topli obrok, prevoz, nije uplaćeno ni socijalno, penziono – napominje Ristić.

I dok iz Vlade Srbije nije stigao odgovor, u Ministarstvu rada za Danas kažu da se sredstva odobravaju na osnovu podnetog zahteva sa potrebnom dokumentacijom i na predlog radne grupe u kojoj su osim predstavnika njihovog Ministarstva još i predstavnici ministarstava finansija i privrede, ali i reprezentativnih socijalnih partnera na republičkom nivou.

– Kada će i da li će DOO Gumoplastika iz Bujanovca biti odobrena sredstva za rešavanje viška zaposlenih zavisi od navedenog društva kada će nadležnom ministarstvu za poslove rada i zapošljavanja dostaviti potrebnu dokumentaciju. Napominjemo da do danas preduzeće DOO Gumoplastika, iako ih je nadležno Ministarstvo blagovremeno obavestilo da dostavi dopunu potrebne dokumentacije, kako bi se stekli uslovi za ocenu i razmatranje dostavljene dokumentacije na sednici Radne grupe, to još uvek nije učinilo – ističe se u odgovoru Ministarstva rada.

Ne računajući 2018, država zaposlenima u Gumoplastici duguje više od 12 miliona dinara za zarade jer su radnici tužili i dobili na sudu većinskog vlasnika – državu koja im je godinama unazad plaćala zarade znatno niže od propisanog minimalca. Naime, plate zaposlenima u ovoj fabrici koja se bavi preradom gume, plastike i metala bile su između 8.000 i 15.000 dinara.

Zbog toga su 43 radnika tužila poslodavca i svi imaju pravosnažne presude na osnovu kojih bi trebalo da dobiju 7,2 miliona dinara zato što su godinama, zaključno sa 2016, primali mnogo manje od zakonskog minimuma. Veštačenjem je utvrđeno da država duguje i 31 radniku koji nisu tužili poslodavca i to 5,4 miliona dinara.

Ristić kaže za Danas da je situacija u fabrici godinama bila loša, i da je juna prošle godine podnet zahtev za privatizaciju, te da je Vlada septembra 2017. na sednici odlučila da u ovoj firmi pokrene privatizaciju. Ministarstvo privrede je oktobra prošle godine raspisalo javni poziv za prikupljanje pismenih ponuda o zainteresovanosti za kupovinu, ali od toga nije bilo ništa.

Republika Srbija ima više od 85 odsto udela u vlasništvu Gumoplastike. Ostatak je raspoređen između nekoliko javnih preduzeća, lokalnih i republičkih, ali i privatnih lica. Prema podacima Agencije za privredne registre ova fabrika je prošlu godinu završila u minusu od 1,48 miliona dinara, a godinu pre toga minus u kasi bio je 3,9 miliona dinara.

Ristić: Nisu nam dali da blokiramo put

Poverenik UGS Nezavisnost Slavoljub Ristić kaže da su prošlog četvrtka najavili da će blokirati magistralni put ka Kumanovu, ali im to nije omogućeno.

– Dobili smo poziv iz policije i rečeno nam je da ne možemo da blokiramo put, da na to nemamo pravo. Pisali smo svima ministrima, predsedniku države, Skupštine, ali nikakav odgovor nismo dobili – ističe Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari