Radnici Zastave oružja sutra potpuno obustavljaju rad 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Višenedeljni protesti radnika Zastave oružja koji zahtevaju izuzeće te fabrike iz buduće privatizacije vojne industrije, povećanje zarada za deset odsto…

… za koliko su im umanjene uredbom Vlade o smanjenju plata zaposlenima u javnom sektoru, isplatu još po 15.000 dinara bonusa, te poboljšanje uslova rada, nastavljeni su jučerašnjim jednosatnim štrajkom. Biće nastavljeni današnjim, takođe jednosatnim štrajkom, a od sutra će, najverovatnije, rad u Zastavi oružju, kako je već najavio Sindikat te fabrike, biti obustavljen u potpunosti, i to u sve tri radne smene.

Sindikat i Štrajkački odbor u jučerašnjem obraćanju javnosti navode da protest oružara eskalira, a da još „nema ni naznaka konkretnih pregovora o stanju u fabrici i zahtevima radnika“. Štrajkački odbor je poslovodstvu juče ispostavio i dodatne zahteve, vezane za kadrovsku, odnosno politiku zapošljavanja i organizaciju proizvodnje u fabrici“. Rok za realizaciju tih dodatnih zahteva ističe noćas, nakon čega će, ukoliko ne budu ispunjeni, oružari već sutra potpuno obustaviti proizvodnju.

– Ocena Štrajkačkog odbora i svih zaposlenih je da sadašnje rukovodne i upravljačke strukture u fabrici nisu u stanju da doprinesu razrešenju krize – navodi se u saopštenju oružarskog Sindikata.

Direktor Zastave oružja Milojko Brzaković kaže da je na delu „strašna bahatost rukovodstva Sindikata“, čiji dodatni zahtevi, prema njegovom mišljenju, nemaju veze sa realnošću.

– Imamo ugovore, fabrički kapaciteti su upošljeni, plate su redovne, ali sve ovo što Sindikat radi počinje da nanosi veliku štetu fabrici. Posebno laži koje iznose o situaciji u preduzeću. Bojim se, ako se ovako nastavi, da će posledice biti teške i po fabriku i po zaposlene – rekao je Brzaković za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari