RAS raspisao konkurs za besplatan mentoring firmi 1Foto: Irina Duplevskaja

Javni poziv otvoren je do 3. juna, a rok završetka projekta je 31. decembar ove godine.

Cilj projekta je da se firmama pruži podrška za razvoj i dalji napredak i da se smanji broj firmi i zadruga koje neuspešno posluju u Srbiji.

Kako je precizirano, mentoring je besplatna usluga namenjena mikro, malim, srednjim preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama i podrazumeva rad sa stručnim mentorom, najmanje 25, a najviše 50 sati tokom projekta.

U ovom periodu mentor će dijagnostikovati sve probleme korisnika usluge i zajedničkim radom privrednika i mentora biće napravljen plan rešavanja problema i daljeg razvoja privrednog subjekta.

Mentoring uslugu pruža 70 sertifikovanih mentora iz 17 akreditovanih regionalnih razvojnih agencija, a do sada je, istaknuto je, oko 2.500 korisnika izrazilo zadovoljstvo uslugom mentoringa i ocenilo da im je ta usluga pomogla u poslovanju.

Proces mentoringa odvija se po metodologiji RAS, razvijenoj u dugogodišnjoj saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

Precizirano je da tri kategorije korisnika mogu konkurisati besplatan mentoring i to privredni subjekti koji su tek osnovani i nisu stariji od tri godine od dana objavljivanja javnog poziva, privredni subjekti koji su registrovani pre maja 2017. godine, kao i zadruge.

Pravo na učešće na javnom pozivu za pružanje usluge mentoring imaju mikro, mala i srednja privredna društva i preduzetnici koji su registrovani na teritoriji Srbije, imaju izmirene obaveze po osnovu poreza i doprinosa, ne obavljaju delatnost u okviru vojne industrije i ne organizuju igre na sreću/lutriju.

Zadruge koje konkurišu moraju da budu orijentisane ka podršci mikro, malim i srednjim prduzećima i preduzetnicima i da se osnivačkim aktom to jasno definiše, da je delatnost zadruge proizvodnja, prerada i zanatske usluge, da imaju izmirene poreze i doprinoe i da ne obavljaju delatnost u okviru vojne industrije i ne organizuju igre na sreću/lutriju.

Javni poziv, uputstvo i obrasci za prijavu dostupni su na sajtu RAS, www.ras.gov.rs , kao i na internet stranama akreditovanih razvojnih agencija, a prijave sa svim pratećim obrascima i dokumentacijom se podnose lično ili preporučenom poštom akreditovanim razvojnim agencijama.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.