Rast prevezene robe domaćih preduzeća od 35,5 odsto 1Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Prvi kvartal ove godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, obeležio je rast obima transporta robe od 35,5 odsto u odnosu na isti kvartal 2017, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Zabeleženi rast prevezene robe od 35,5 odsto odnosi se samo na transport koji su ostvarila domaća preduzeća i ne uključuje tranzitni saobraćaj.

Najveći rast prevoza robe zabeležen je u vodnom saobraćaju, 89,3 odsto, dok je u drumskom saobraćaju zabeleženo povećanje od 36,9 odsto u odnosu na isti period 2017.

Prema preliminarnim podacima Ministarstva, rast vrednosti izvedenih radova nastavljen je i u drugom tromesečju 2018. što je, između ostalog, potvrđeno i podatkom o utrošku od 48 odsto ukupno predviđenih projektnih sredstava za saobraćajnu infrastrukturu u budžetu za 2018.

Ostvareni rezultati u oblasti građevinarstva i saobraćaja značajno su doprineli rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prva tri meseca ove godine, koji je iznosio 4,6 odsto, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari